Piinaavatko PMS-oireet? Voit helpottaa oloasi oikealla ruokavaliolla

22.06.2015 21:45 - Tiina Svensk

PMS-oireet ovat varmasti jokaiselle naiselle tuttu vaiva, jonka kanssa joutuu kamppailemaan joka ikinen kuukausi.

Jokaisen PMS-oireet ovat erilaiset, mutta mielialojen heittely, suklaanhimo ja päänsäryt ovat varmasti tuttuja monelle naiselle. Omalla ruokavaliolla voit kuitenkin helpottaa oloasi.

Kannattaa tarkastaa, saatko tiettyjä lisäravinteita tarpeeksi jokaisena päivänä, myös ennen PMS-oireitasi. Tietyt ruoka-aineet saattavat vahvistaa oireita:

Magnesium

Jos kärsit PMS-oireista, kannattaa tarkistaa saatko tarpeeksi magnesiumia. Aloita magnesiumkuuri, jolla otat magnesiumsitraattia 400 mg:n annoksen päivittäin. Magnesium helpottaa päänsärkyjä, vähentää stressiä ja lihaskipuja. Kun syöt magnesiumia, myös makeanhimosi helpottuu.

B-vitamiini

Kun yhdistät magnesiumannoksesi B-vitamiiniin, helpotat alakuloista olotilaasi ja tunnet itsesi energisemmäksi. Keho tarvitsee B-vitamiinia selvitäkseen stressistä ja paineen tunteesta, joten huolehdi, että varastosi ovat täynnä PMS-oireiden alkaessa.

B-vitamiinia voi tankata myös ruuasta, kuten kalasta, pähkinöistä ja siemenistä.

Vähennä tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita

Vähennä tulehdustilaa ylläpitäviä ja aiheuttavia aineksia ruokavaliostasi kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkua. Tulehdustila on kehon immuunijärjestelmän reaktio, joka saattaa kärjistyä ennen kuukautisia.

Sokeri, kofeiini ja pitkälle prosessoidut ruuat pahentavat siis olotilaasi, aivan kuten runsas vilja- ja maitotuotteiden käyttö.

Kaali

Kaali on yksi parhaimmista kalsiumin lähteistä, ja kalsium helpottaa PMS-oireitasi paljon. Kalsium vähentää masentuneisuutta, väsymystä ja makeanhimoa, joten huolehdi vähintään 1000 mg:n päiväannoksestasi. Voit käyttää kaalia sellaisenaan salaatteihin tai vaikkapa aamupalasmoothieen.

Kokeile klorellaa

Joskus PMS-oireet voivat johtua siitä, ettei maksamme toimi kunnolla. Maksa puhdistaa kehoa ja suodattaa ylimääräisiä hormoneja kropastamme. Jos maksasi ei siis toimi kunnolla, kehossasi saattaa olla liikaa estrogeeniä ja keltarauhashormonia.

Klorella-lisän syöminen auttaa maksaasi toimimaan paremmin. Klorella on makean veden viherlevää, jota voi syödä tabletteina tai viherjauheena.

Hyvät rasvat

Omega -rasvahapot vaikuttavat hormonitoimintaasi ja helpottavat serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa kehossa. Sopiva päiväannos kalanmaksaöljyyn on 3000 mg, 1000 mg jokaisella aterialla.


Lue myös: Ovuloivat naiset käyttäytyvät erilailla kuin muulloin - päteekö myös sinuun?

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat