Kuva: Fotolia

Syysmasennus kuriin helpoilla vinkeillä!

11.10.2015 10:15 - Tiina Svensk

Hämärät aamut ja nopeasti pimenevät ilmat saattavat vetää mielenkin matalaksi.

Vaikka syksyn kauniit värit ja viileät aamut ovatkin monen mieleen, saattaa kasvanut pimeys vaikuttaa energiatasoihimme. Vähentynyt valon määrä saa olon uniseksi ja jopa alakuloiseksi. Onneksi syksyn väsymystä voi hoitaa yksinkertaisin vinkein:

D-vitamiini auttaa: Kesäisin saamme D-vitamiinia luonnostaan auringonvalosta. Syksyisin valon määrän vähetessä kannattaa kuitenkin turvautua D-vitamiinilisään, joka takaa sen, että saat tarvittavan määrän tärkeää vitamiinia.

Voit tukea D-vitamiinin imeytymistä ruokavalion avulla: nauti vitamiini aina hyvälaatuisten rasvojen kanssa. Silloin vitamiini imeytyy paremmin. Lohen ja aurinkokuivattujen sienten lisääminen ruokavalioon lisää myös D-vitamiinin määrää ruokavaliossasi.

Opettele treenaamaan kotonasi: Pimeinä aamuina lenkkipolut eivät houkuttele enää samalla tapaa kuin kesäisin. Työpäivän jälkeen kuntosalin ruuhka-aika saattaa myös latistaa treenimotivaatiota vuoden pimeimpänä aikana. Jos liikuntaintosi hiipuu aina talven saapuessa, kannattaa opetella treenaamaan kotona!

Internet on täynnä oman kehon painolla tehtäviä harjoituksia, jotka saavat takuuvarmasti hien pintaan. Tehokas kehonpainoharjoittelu tuo myös lisää virtaa päiviisi, joten merkkaa kalenteriisi aika treeneille!

Herää ajoissa: Nukutko syksyisin pitkälle aamupäivään, jos herätyskello ei ole käskemässä sinua ylös sängystä? Ei kannattaisi. Aseta herätys niin, että saat mahdollisimman paljon aikaa nauttia luonnonvalosta. Kun vietät aikaa ulkona ja saat nauttia auringon valosta, teet itsellesi valtavan palveluksen.

Luonnonvalo piristää sinua pitkin päivää. Lisäksi se tukee hormonitoimintaasi ja helpottaa melatoniinin tuotantoa. Siten parannat myös unenlaatuasi!

Lisää valoa: Lähdetkö töistä aina illan hämärissä? Toimistojen keinovalot eivät piristä samalla tapaa kuin luonnonvalo, joten nosta vireystasojasi työpäivän aikana lähtemällä lounaalle, joka on pienen kävelymatkan päässä.

Jos et voi nauttia luonnonvalosta, ota avuksi kirkasvalolamppu.

Hemmottele itseäsi: Tuntuuko, että tahti on hidastunut kesän energisten päivien jälkeen? Se ei haittaa! Syksy on mitä mahtavin aika hemmotella itseään rennoilla koti-illoilla, hyvällä ruualla ja vaikka uusilla kirjoilla.

Anna itsellesi aikaa ja nauti siitä, että saat hidastaa tahtia.


Lue myös: Mistä kaamosmasennus johtuu? 10 faktaa jokasyksyisestä oireesta

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat