Kuva: Fotolia

Eikö paino tipu yrityksestä huolimatta? Fitnessmallit paljastavat yleisimmän syyn 

17.10.2015 16:15 - Reetta Haverinen

Jos haaveilet pienemmästä painolukemasta, mutta vaa'an viisari ei vain tahdo liikahtaa alaspäin, voi syynä olla esimerkiksi liian niukka ruokavalio.

Yksi Suomen tunnetuimmista fitnesstähdistä Janni Hussi, 24, ja tuore fitnessmalli 2015 Janette Karvonen, 21, tietävät, kuinka kroppa pysyy bikinikunnossa. Kaikille painon kurissa pitäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Varsinkin painon pudottaminen voi joskus tuntua varsin työläältä.

Vähempi ei ole aina parempi

Vaikka ruokavalio olisi viilattu kuntoon ja treeneistä olisi tullut pysyvä osa arkea, ei vaakalukema saata siitäkään huolimatta muuttua pienemmäksi.Tilanne voi turhauttaa ja monet laihduttajat sortuvat tällöin virheistä pahimpaan: ruoka-annosten määrää pienennetään entisestään.

Hussi ja Karvonen toteavat, että monet dieettaavat aivan liian pienillä kalorimäärillä. Keho menee helposti tukkoon ja aineenvaihdunta hidastuu. Siten myös painonpudottaminen vaikeutuu ja stressihormoni kortisolin määrä kropassa lisääntyy. Keho saattaa myös alkaa kerätä nestettä ja silloin vaakalukema kasvaa – samoin stressi. Stressaaminen ja hermoilu eivät taas edistä painonpudotusta  - päin vastoin. Siten noidakehä on valmis.

Painonpudotus edellyttää muutoksia

Naiset painottavat säännöllisen ruokailun ja terveellisten aterioiden tärkeyttä. Jos paino ei tipu, jokin asia kaipaa muutosta. Kaunottaret vinkkaavat, että jos vaakalukema on jämähtänyt paikoilleen, kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja muuttaa joitain tapoja arjessaan.

Jos laihdutuksen tueksi palkkaa esimerkiksi personal trainerin, osaa tämä liikunta-alan ammattilainen viilata treenejä ja ruokavaliota niin, että paino lähtee takuulla laskuun. Siten, jos olet tuskastunut muuttumattomaan tilanteeseesi ja epätoivoisiin laihdutusyrityksiisi, kannattaa sinun hakea apua asiantuntijalta tai vaihtaa laihdutusmetodejasi. Ehkä runsaammat ateriat saattavat laittaa aineenvaihduntasi hyrräämään ja painosi tippumaan nopeammin kuin olisit uskonut.

Janni Hussi ja Janette Karvonen vierailivat tiistaina Voicella ja kävivät Voicen Herättäjien haastateltavina suorassa radiolähetyksessä.

Lue myös: "Olisi syytä suosia luomua" - suomalaisasiantuntija kertoo pelottavat faktat ruuasta

Kilpailut

Uusimmat