Janottaako? Kuusi yllättävää syytä nestehukkaan

28.05.2014 20:45 - Linda Arponen

Nestehukan taustalla voi olla vakavia syitä, jotka kannattaa ottaa tosissaan.  

Ihmiskeho koostuu noin 60-prosenttisesti vedestä. Jos tuosta määrästä menettää vain 1,5 prosenttia, voi seurauksena olla lievä nestehukka, jolloin mieliala, energiataso ja kognitiiviset toiminnot laskevat.

Jotkin syyt, kuten aurinkoinen päivä, treeni ja liian vähäinen juominen ovat itsestään selviä syitä nestehukkaan. Jotkin syyt ovat voivat kuitenkin yllättää. Alla lista kuudesta yllättävästä syystä nestehukkaan.

Kuukautiset

Kuukautisten aikana kannattaa juoda tavallista enemmän vettä. Tällöin estrogeeni ja progesteroni saattavat heitellä kehon nestetasapainoa, jolloin nesteytystä ei siis pidä unohtaa. Kaiken lisäksi kehosta voi poistua niin paljon verta, että nestetasapaino voi senkin vuoksi mennä liian matalaksi.

Lääkkeet

Kaikilla lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia. Monet lääkkeet toimivat diureetteina, jolloin virtsaneritys lisääntyy ja nestehukan riski lisääntyy. Ota siis selvää sivuvaikutuksista. Jos lääke kertoo sivuvaikutuksikseen esimerkiksi mahdollisen ripulin tai oksentelun, voi näiden oireiden tultua nestehukka iskeä.

Raskaus

Saako vauva olosi turvonneeksi? On mahdollista, että kehosi varastoi vettä tasoittaakseen nestehukkaa. Raskauden aikana kehosi veren määrä ja sydämen toiminta lisääntyvät, mikä taas voi lisätä nesteytyksen tarvetta. Myös pahoinvointi ja oksentelu voivat kasvattaa nestehukkaa.

Ikääntyminen

Kun tulet vanhemmaksi, kehosi kyky varastoida vettä sekä kyky tuntea janoa laskevat, jolloin on helpompi saada nestehukka. Muista siis pitää vesipulloa aina käden ulottuvilla.

Alkoholi

Alkoholin juominen saa sinut ramppaamaan vessassa. Alkoholi estää antidiureettista hormonia toimimasta. Tämä lähettäisi normaalisti osan nauttimastasi nesteestä takaisin kehoon, mutta alkoholin tapauksessa neste menee suoraan rakkoon. Lisäksi alkoholin diureettisten vaikutusten vuoksi solut kutistuvat ja rakosta tulee ulos enemmän vettä. Lopputuloksena nestetasapaino kärsii jälleen.

Liian vähäinen hedelmien ja kasvisten syönti

Jos täytät jokaisella aterialla puolet lautasesta hedelmillä ja kasviksilla, hyödyt siitä päivässä parin vesilasin verran. Jos et siis syö tarpeeksi näitä tuotteita, muista juoda enemmän vettä.

Lue pidempi lista täältä.

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat