Asiantuntijat opastavat: Näin nukut kunnon yöunet

06.02.2012 21:30 - Karoliina Kotala

Unettomuudesta kärsii toisinaan lähes jokainen, ja unen puute vaikuttaa myös päiväämme. Asiantuntijat opastavat kuinka levollisten yöunien nauttimista voi edesauttaa.

Vain joka kymmenennen ihmisen kerrotaan nukkuvan jatkuvasti hyvät yöunet. Brittiläinen uniekspertti Phil Atherton opastaa Daily Mail -lehden sivuilla mitä riittävien yöunien eteen voi itse tehdä.

Ennen nukkumaanmenoa:

Ruokaa ei suositella nautittavaksi ennen nukahtamista, sillä elimistö käynnistää sulatuksen, joka tekee olosta rauhattoman. Jos nälkä iskee, tulisi viimeiset sapuskat nauttia 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Luonnollisesti myös kahvia tai sokeria ei kannata nauttia ennen nukkumaanmenoa niiden piristävän vaikutuksen vuoksi. Alkoholi taas voi tehdä olon tokkuraiseksi, ja vaikka nukahtaminen onnistuu niin unen laatu kärsii.

Rutiinit helpottavat nukahtamista, eli ruokailu, sänkyyn meno ja herääminen joka päivä samaan aikaan helpottaa kehon ja mielen rytmin löytymistä. On turha kuvitella, että viikonlopun nukkumismaraton paikkaisi univelkoja, sillä se ainoastaan sotkee arkipäivien rytmiä vain lisää. Makuuhuone kannattaa myös pitää pimeänä nukkumaan mennessä ja televisiot, pelikonsolit ja tietokoneet tyystin toisessa huoneessa.


Rauhoita mielesi:

Rauhallisen olotilan löytäminen ennen nukkumaan menoa on erityisen tärkeää. Tee siis esimerkiksi lista itsellesi seuraavana päivänä hoidettavista asioista ennen nukkumaanmenoa, jottet murehdi asioista sängyssä. Myös kuuma kylpy tai rentouttavan musiikin kuunteleminen rauhoittavat. Liikuntaa sen sijaan kannattaa välttää illalla.


Järjestä miellyttävä ympäristö:

Panosta tyynyyn ja sänkyyn, jottet valvo öitäsi epämukavan olon vuoksi. 40 prosenttia ihmisistä kärsii selkäkivuista ja sikiöasento onkin suositeltavin asento nukkuessa. Tyynyt ja peitot kannattaa myös säännöllisin väliajoin pestä.

Lähde: DailyMail

Kilpailut

Uusimmat