Oletko liian sairas treenaamaan? 7 merkkiä, jotka auttavat tietämään

04.07.2014 13:12 - Laura Sulkava

Kipeänä urheilu ei ole kannattavaa ja se voi olla jopa hengenvaarallista. Välillä on kuitenkin vaikeaa erottaa, milloin kannattaa jäädä kotiin lepäämään.

Aina tulee kuunnella omia tuntemuksia ja sen perusteella tehdä päätös, jos lähtee urheilemaan. Välillä on kuitenkin vaikeaa erottaa, mikä on kannattavaa. Alla listattuna seikkoja, jotka viittaavat siihen faktaan, että kannattaa pysyä kotona lepäämässä.

Huimaus tai pyörrytys

Olotila voi johtua esimerkiksi flunssasta, rytmihäiriöistä tai lähiaikoina tapahtuneesta aivotärähdyksestä. Urheilu yhdistettynä huimaukseen on huono yhdistelmä. Olo saattaa pahentua kesken harjoituksen ja voit pyörtyä. Tämä aiheuttaa sekä sinulle että muille vaaratilanteen.

Särky, hikoilu ja vilunväristykset

Jos sinua särkee, hikoilet epänormaalisti ja koet vilunväristyksiä, on treeni jätettävä väliin. Ne ovat kaikki merkkejä kuumeesta ja olo tulee taatusti olemaan entistä pahempi harjoittelun jälkeen.

Kuumeen aikana elimistö ponnistelee sairautta vastaan eikä sitä kannata enempää rasittaa. Urheilu tuo keholle tuplarasituksen ja vaikeuttaa entisestään tervehtymistä. Se voi jopa aiheuttaa vaarallisia lisätauteja.

Pahoinvointi tai oksentaminen

Pahoinvointia voi helpottaa raikkaassa ilmassa hengittely, mutta jumppa kannattaa päivältä jättää silti väliin. Vaikka kyseessä ei olisi vatsatauti, huonovointisuus ja hölskyminen voivat saada sinut oksentamaan keskelle jumppa- tai kuntosalia.

Veltto olo ja kalpeus

Aina ei välttämättä ole tiptop mennessään salille, mutta omaan ulkonäköön kannattaa tämän verran kiinnittää huomiota. Pelkästään se, että sinulla itsellä on veltto ja kalpea olo on huomion arvoinen asia. Kuuntele kehosi vinkkiä ja anna itsellesi välipäivä palautumiseen.

Suuta kuivaa

Taistellessaan tulehdusta vastaan, kehosi käyttää siihen nestevarastojasi samankaltaisesti kuin urheillessa hikoillessa.

Kuiva suu voi olla ensimmäinen nestehukan oire. Koska kärsit jo ensioireista, ei kroppaa kannata altistaa ongelmalle enempää, vaan treenin sijasta keskittyä nestetasapainon saavuttamiseen.

Et  osaa selittää miksi, mutta tuntuu siltä

Jos kyse ei ole laiskuudesta tai motivaation puutteesta, jätä treeni väliin. Keho huutaa sinua säästämään energiaa ja keskittymään voimaan paremmin. Omien tuntemuksien kuunteleminen on kaiken keskiössä.

Tunnet flunssan olevan ovella

Pidemmällä ajanjaksolla urheilu voi parantaa vastustuskykyäsi. Kuitenkin, jo lyhyt treeni on huono idea, jos flunssa on iskemässä, koska se heikentää vastustuskykyä ja saa flunssan valloittamaan kehosi.

Katso myös minkälaisia ruokia sairaana kannattaa syödä sekä miten nujerrat flunssan kotikonstein.

Olemme myös aikaisemmin kirjoittaneet liikuntavinkeistä, kuten rankka vatsalihastreeni, kahvakuulan yleisimmät virheet ja asiantuntijoiden vinkki, oikea koko kropan teholiike.

Pinttyneimmistäkin treenivaatteista saa hajut pois kätevillä vinkeillä.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat