Tiesitkö? 10 yllättävää faktaa kofeiinista

07.05.2014 17:45 - Heli Thoren

Aikainen aamukahvi kannattaa unohtaa. Lue alta miksi.

Kahvi kuuluu monen arkeen, mutta harva tulee ajatelleeksi, mitä kofeiini meille tekee. Alla 17 yllättävää faktaa kahvista ja kofeiinista:

1. Tutkimusten mukaan kahvia juovien maksat voivat paremmin kuin niiden, joiden arkeen kahvikupillinen ei kuulu. Ne, jotka joivat neljä kupillista kahvia päivässä sairastuivat epätodennäköisemmin maksakirroosiin.

2. Kahvia ajatellaan usein diureettina, eli juomana, joka poistaa nestettä kehosta. Näin ei kuitenkaan ole, jos kofeiinia ei nauti 500 - 600 milligrammaa päivässä.

3. Legendan mukaan kahvista tuli meidän suosikkijuoma, kun Etiopiassa paimentajat huomasivat vuohien "alkavan tanssimaan", kun he olivat syöneet kahvipuun marjoja.

4. Kofeiinin teho kehossa alkaa jo kymmenen minuutin kuluttua kupin nauttimisesta.

5. Kupillinen kahvia sisältää jopa 11 prosenttia B2-vitamiinia. Siitä saa myös B5-vitamiinia ja potassiumia.

6. Tutkimusten mukaan kahvia juovat sairastuvat 65 prosenttia epätodennäköisemmin alzheimerin tautiin tai dementiaan kuin ne, jotka eivät juo kahvia tai nauti kofeiinia.

7. 1695 kuningas Charles II kielsi kahvilat kokonaan. Hän pelkäsi, että ihmiset kohtaavat niissä ja liittoutuvat häntä vastaan.

8. Kahvi parantaa treeniäsi vapauttamalla kehossa rasvahappoja ja nostamalla adrenaliinin eritystä.

9. Tutkimusten mukaan kofeiinia nauttivilla rasva paloi nopeammin.

10. Aamukahvi kannattaa unohtaa, sillä heti herätessä kroppa erittää kortisolia, joka on hormoni, joka herättää. Silloin, jos juot kahvia heti aamusta, et saa siitä samaa hyötyä irti kuin, jos juot kupillesi hieman myöhemmin.


Vaikka kahvi tekee sinulle myös hyviä asioita, kofeiini on myös yllättävän vahva aine. Lue lisää kofeiinin haitoista täällä.


Lähde: Bromygod.com

Kilpailut

Uusimmat