Kuva: AOP

Homofobisuus ajoi Unkarin pois Euroviisuista? "Tapahtuma edustaa yleisön maun rappeutumista"

28.11.2019 16:15 - Iiro Myllymäki

Unkari ei osallistu ensi vuoden Euroviisuihin, ja syyn uskotaan piilevän maan homofobisessa poliittisessa ilmapiirissä.

Unkari ei osallistu ensi vuoden Eurovision laulukilpailuun, ja syitä on nyt spekuloitu mediassa. The Guardianin uutisen mukaan syynä on todennäköisesti maassa voimistuva homofobinen ilmapiiri, vaikka virallista syytä vetäytymiseen ei ole ilmoitettu. Euroviisut tunnetaan seksuaalivähemmistöjen suosimana kilpailuna, ja se on toistuvasti ottanut kantaa tasa-arvon ja HLBTIQ-ihmisten oikeuksien puolesta.

Lähde Unkarin yleisradioyhtiö MTVA:n sisältä kertoo The Guardianille, että yhtiön työntekijät ovat vakuuttuneita vetäytymisen johtuvan juuri Euroviisujen homomyönteisyydestä. Lähteen mukaan MTVA:n työntekijöitä on kehotettu ylipäänsä välttämään myönteissävytteistä uutisointia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja esimerkiksi Budapest Pride -tapahtumasta.

Unkarin hallitusta kannattava tv-kommentaattori András Bencsik on hiljattain nimittänyt kilpailua ”homolaivueeksi”, ja hänen mielestään olisi kansakunnan mielenterveyden kannalta hyväksi, että maa ei osallistu Euroviisuihin. Unkarin tiedotusvälineet ovat voimakkaasti kytköksissä pääministeri Viktor Órbanin johtamaan hallitukseen, joka pyrkii edistämään niin sanottuja perinteisiä perhearvoja eikä kannata esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta.

- Monet ovat luulleet, että tämä tapahtuma olisi soveltuva alle 18-vuotiaille, mutta tapahtumassa kirkuvat transvestiitit ja parrakkaat naiset edustavat yleisön maun rappeutumista, Bencsik kommentoi.

Kommentillaan mies viittaa ainakin vuoden 2014 voittajaan Conchita Wurstiin, joka tuli tunnetuksi juurikin ”parrakkaana naisena”.

Aiemmin unkarilainen nettisivusto Index.hu on kirjoittanut nimettömänä pysyvien lähteiden kertovan, että Euroviisut on ”liian homomainen” tapahtuma, jotta Unkarin tulisi ottaa siihen osaa. Órbanin tiedottaja Zoltán Kovács kumosi tuolloin väitteen Twitterissä ”valeuutisina”.

Euroviisut voitti tänä vuonna Alankomaiden Duncan Laurence. Mies kuuluu itsekin seksuaalivähemmistöön ja on puhunut tasa-arvon puolesta. (kuva: AOP)

Unkari osallistui ensimmäisen kerran Euroviisuihin vuonna 1994. Vuodesta 2011 alkaen Unkari on osallistunut kilpailuun joka vuosi. Seuraava Eurovision laulukilpailu järjestetään Alankomaissa Rotterdamissa ensi toukokuussa. Finaali kilpaillaan lauantaina 16. toukokuuta. Suomen edustaja päätetään Uuden musiikin kilpailussa, jonka voittaja selviää yleisön ja raadin päätöksellä 7. maaliskuuta.

Lue myös: IL: Sebastian Rejman euroviisupettymyksestä - "V*tutuskännit juotiin"

Lue myös: Saara Aalto jää pitkälle lomalle ensi kertaa sitten lapsuuden - urasuunnitelmat täysin auki

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat