Kuva: Emmi Moilanen

Anna Puu The Voice of Finlandin varjopuolesta: "Kilpailijat ovat ihan p*skana"

05.03.2020 13:45 - Iiro Myllymäki

Anna Puu on nähnyt suosikkiohjelman kulisseissa, miten negatiiviset nettikommentit vaikuttavat kilpailijoihin.

Anna Puu, 38, on neljättä kautta mukana The Voice of Finland -ohjelman tähtivalmentajana. Nainen luotsaa ohjelmassa omaa kilpailijajoukkoaan taistelussa Redraman, Juha Tapion sekä Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin muodostaman parivaljakon kilpailijoita vastaan.

Kilpailijoiden valmentamiseen kuuluu musiikillisen valmennuksen lisäksi myös toisenlaista tsemppaamista. Valmentaminen saattaa muuttua joidenkin kohdalla myös psyykkiseksi. Anna Puu kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että The Voice of Finland -kilpailijat saattavat suhtautua heihin kohdistuviin ilkeämielisiin somekommentteihin hyvinkin raskaasti. Jokaisella kaudella, millä Anna Puu on ollut mukana, hän on huomannut, miten netissä tapahtuvat haukkumiset vaikuttavat kilpailijoiden mielialaan rajusti. Kilpailijat menevät lukemaan kommentteja, vaikka Puu painottaakin kilpailijoille, että niin ei kannata tehdä.

- Ei tarvitse olla kuin yksi kommentti, jossa heidät haukutaan syvimpään maanrakoon, ja kilpailijat ovat ihan paskana sen jälkeen. Sitten valmentaja joutuu tekemään aika ison duunin, jotta kilpailijoiden itseluottamus saadaan samalle tasolle millä se oli ennen kommentin lukemista, Anna Puu sanoo.

Anna Puun mukaan The Voice of Finlandia katsotaan intohimolla, ja mielipiteitä lauotaan somessa myös epäasiallisesti. (kuva: Nelonen / Saku Tiainen)

Haukkuja saattaa tulla esimerkiksi The Voice of Finlandin sometileille tai kilpailijoiden omille sometileille. Anna Puu muistuttaa, että ohjelman kilpailijoista monet ovat nuoria ja heillä on vielä paljon epävarmuuksia siitä, sopisivatko he musiikkialalle. Näin ollen he ovat erityisen herkkiä kohtaamalleen kritiikille.

Anna Puu on sen sijaan oppinut jo käsittelemään asiattomia kommentteja, joita hänkin välillä The Voice of Finland -pestistään saa.

- Minä kyllä kestän, jos minulle sanotaan, että tein ohjelmassa jonkin tosi huonon päätöksen ja että ”taidat olla vähän tyhmä”. Sitä en siedä, että kilpailijoita haukutaan. Oman mielipiteen voi sanoa, mutta haukkuminen on eri juttu. Se on todella huonoa käytöstä, Puu sanoo painokkaasti.

Alta voit kuunnella, millainen somen käyttäjä Anna Puu on.

Nuoret käyttäytyvät paremmin kuin vanhat

Anna Puun mukaan ikävimmät kommentit tulevat suurimmilta osin keski-ikäisiltä ja sitä vanhemmilta ihmisiltä. Monet voisivat ikänsä puolesta olla haukkumiensa kilpailijoiden isovanhempia.

- Nuoret osaavat käyttäytyä netissä paremmin kuin vanhemmat ihmiset, Puu sanoo.

Anna Puun näkemyksen mukaan aikuiset ihmiset taantuvat käytöstavoissaan lapsen tasolle, mitä tulee sosiaaliseen mediaan. Hän uskoo, että lapset ja nuoret ovat omaksuneet sosiaalisen median käytösetiketin luontevasti samaan aikaan, kun he oppivat käytöstapoja muussakin elämässään. Sen sijaan aikuisilla on hankalampaa. Anna Puu uskoo, että aikuisilla on hankalampi sopeutua sosiaalisen median maailmaan.

- Toivon, että ajan myötä opimme ymmärtämään, että somessa on ihan samat käyttäytymissäännöt kuin normaalissa elämässä.

Anna Puu on siitä iloinen, että hänen omassa someseuraajakunnassaan ei ole paljoa negatiivisia öyhöttäjiä. Jos nainen kohtaa epäasiallisia kommentteja, hän yleensä sanoo niistä kirjoittajalle suoraan.

- Teen näin, jos esimerkiksi persoonastani tai ulkonäöstäni lauotaan tulkintoja, jotka on sanottu tarkoituksellisen rumasti, Puu kertoo.

Joskus hänet saatetaan haukkua myös The Voice of Finlandissa tehdyn tuomaripäätöksen vuoksi. Anna Puu sanoo, että nyt käynnissä olevalla kaudella hänen tiimissään on monia persoonia, jotka tulevat varmasti jakamaan mielipiteitä voimakkaasti.

- Ohjelmalla on niin intohimoisia katsojia, että se yllättää joka kerta, Anna Puu sanoo nauraen.

Lue myös: Anna Puu harvinaisessa yhteiskuvassa Jukka-rakkaansa kanssa: "Onko ok viedä kotia töihin?"

Lue myös: Anna Puu äitiydestä Me Naisissa: "En haaveile useammasta lapsesta"

Kilpailut

Uusimmat