Kuva: AOP

Huippumalli haussa -tuomari ei voinut uskoa yksiä kuvauksia todeksi: "Se oli niin epämukavaa"

14.05.2020 17:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Suosikkisarja on asetettu viime aikoina suurennuslasin alle. Etenkin yhdet rasistisiksi syytetyt kuvaukset ovat nousseet esiin.

Yhdysvaltojen Huippumalli haussa -ohjelma on joutunut viime aikoina ryöpytyksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Kirjoitimme aiemmin siitä, millaista kritiikkiä sarjan luoja ja juontaja Tyra Banks, 46, on saanut. Vuoden 2020 linssin läpi katsottuna sarjan varhaisilla kausilla on nähty kyseenalaisia kuvauksia ja epäsoveliasta käytöstä mallikokelaita kohtaan. Närää on herättänyt muun muassa blackface-kuvaukset ja se, että erästä kilpailijaa sätittiin siitä, ettei hän suostunut paikkaamaan hammasrakoaan.

Nyt yksi sarjan alkuperäisistä tuomareista Jay ”Mr. J” Manuel, 47, on puhunut Variety-lehdelle Banksin kohtaamista syytöksistä. Tyra Banks myönsi somepäivityksessään olevansa samaa mieltä esitetyn kritiikin kanssa. Sarjan toinen luoja Ken Mok on myös ottanut kantaa ja pahoitellut kiistanalaisia kohtauksia. Mok kuitenkin toteaa, että koko sarjan tuotantoryhmä oli vastuussa kyseisistä päätöksistä eikä ainoastaan Banks.

Jay Manuel ei tätä lausuntoa niele. Hänen mukaansa sarjan muulla tuotantoryhmällä, hän itse mukaan lukien, oli hyvin vähän valtaa siihen, mitä sarjassa tehtiin. Lopullinen valta oli hänen mukaansa aina Ken Mokilla ja Tyra Banksilla. Jay Manuel oli mukana sarjan ensimmäisillä 18 kaudella. Miehellä on kahtiajakautuneet tuntemukset Tyra Banksin nyt kohtaamasta kritiikistä.

- On hieman epäreilua tuomita Tyraa nyt, etenkin kun hän on jo aiemmin saanut lokaa niskaansa tietyistä sarjan luovista ratkaisuista. En voi kuitenkaan myöskään puolustella häntä, koska hän oli selkeä johtohahmo ja se oli hänen show’nsa, Manuel sanoo.

Jay Manuel (oikealla) oli tuttu näky tuomaristopöydän takana. (kuva: AOP)

Blackface-kuvaukset hirvittivät

Joistain asioista Jay Manuel oli selvästi eri mieltä Tyra Banksin kanssa. Eniten miehen arvoja vastaan soti neljännellä kaudella nähdyt kuvaukset, joissa maitomainosta varten kilpailijoiden etnisyyksiä vaihdettiin. Tämä johti muun muassa niin sanottuun blackface-meikkiin, jota pidetään lähes yksiselitteisen rasistisena. Jay Manuel asetettiin kyseisten kuvausten luovaksi johtajaksi, mutta miehellä ei ollut sananvaltaa kuvausten konseptin suhteen.

- Se oli minulle niin epämukavaa. Minun osuuksiani ei käsikirjoitettu valmiiksi, enkä tiennyt, miten oikein pystyisin järjestämään nämä kuvaukset, Manuel muistelee.

Jay Manuel oli vastuussa useiden sarjan kuvausten johtamisesta. Kuvan kuvaukset eivät liity blackface-kohuun. (kuva: AOP)

Aluksi Jay Manuel ei uskaltanut sanoa mielipiteitään ääneen kyseisistä kuvauksista. Hänen mukaansa ohjelman teossa vallitsi ilmapiiri, jossa hyvin moni pelkäsi ilmaista vastakkaisia mielipiteitään.

- Olin hieman kauhuissani. Ymmärtäen maamme historian mietin, että teemmekö me todellakin tämän, Manuel sanoo.

Lopulta Jay Manuel ilmaisi huolensa kuvauksista tuotantoportaassa hieman alempana olevalle henkilölle. Vastaaville tuottajille - joista yksi oli Tyra Banks - mies ei puolestaan uskaltanut puhua.

Jotkut ovat puolustelleet kuvauksia sosiaalisessa mediassa sillä, että vuonna 2004 elettiin eri aikaa eivätkä rotukysymykset olleet niin pinnalla kuin tänä päivänä. Jay Manuel ei ole tämän puolustelun kanssa samaa mieltä.

- Ei se ollut silloinkaan soveliasta. Se ei ollut hyväksyttävää vuonna 2004.

Lue myös: Tyra Banks somemyllytyksen kohteena Huippumalli haussa -ohjelmasta: "Menet suoraan helvettiin"

Lue myös: Kim Kardashian jälleen kohun keskellä somessa: 'Olen pahoillani värillisten ihmisten puolesta'

Lähde: Variety

Kilpailut

Uusimmat