Petteri Summanen tekijänoikeuslaista: Muuttuuko taiteilijakin tuotteeksi?

15.12.2009 14:33 - Eeva Rajala

Näyttelijä Petteri Summanen pitää tekijänoikeuslain muutosideaa monimutkaisena asiana. Tekijänoikeuksien täydellistä vapautumista on Summasen vaikeata hyväksyä sellaisenaan.

- Minua hämmentää koko se kysymys. Tuotanto- ja sisältöpuolelta olisi hyvä vapauttaa mahdollisimman paljon laadukasta sisältöä ihmisten käytettäväksi. Jos ihmiset tekevät kovasti työtä ja paneutuvat tekemään jotain, niin heille maksettaisiin korvaus, kun sisältö laajemmin leviää eri käyttöön, Summanen kertoo Voicelle.

Summanen toivoo, että tulevaisuudessakin suojeltaisiin niitä ihmisiä, jotka pistävät elämänsä ja uransa kiinni siihen, että saa aikaa jotain. Työstä pitää tulla oikea hyvitys ja korvaus. Mies ei ole perehtynyt tekijänoikeuslain kaikkiin pykäliin, mutta tietää, ettei helppoa vastausta ole. Summanen pohtii, millainen tulevaisuus taiteilijoilla on.

- Onko se sitten niin, että sitä muuttuu tuotteeksi taiteilijakin, kun jotain tekee. Sen jälkeen se tuote sitten leviää, kasvot ja ääni tuotteistuu, Summanen pohtii.

Joukko eturivin muusikoita ja kulttuurialan vaikuttajia jätti lakimuutosta vastustavan adressin eduskunnalle viime viikolla. Lainmuutoksen myötä työnantaja saisi automaattisesti oikeuden työsuhteen aikana syntyneeseen teokseen tai teoksen esitykseen.

Kilpailut

Uusimmat