Näin vältät turhat kalorit vappuna

28.04.2010 12:22 -

Herkuttelu nakeilla, perunasalaatilla, munkeilla ja simalla kuuluu perinteisesti vapun viettoon. Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vinkeillä vältät turhat kalorit.

Monen suomalaisen juhlapyhien viettoa siivittää syöminen. Näin on myös vappuna, jolloin pöydät pullistelevat nakkien ja perunasalaatin lisäksi alkoholijuomia. Kalorimäärä nousee helposti yllättävän suureksi.

MTV3:n Olet mitä syöt -ohjelmasta tutuksi tullut Hanna Partanen ehdottaakin, että määrän sijasta keskityttäisiin enemmän laatuun.

- Suomalaisilla on vähän ongelmana se, että jokainen ateria on vähän kuin viimeinen ateria ja syödään niin, että napa ruskaa. Kun vappuna syödään nakkeja ja perunasalaattia, niin eihän niitä normaalisti joka päivä syödä. Ne kuuluvat vappuun, joten antaa mennä vaan! Ei tarvitse vaihtaa kevytnakkeihin tai muihin vastaaviin, kunhan annoskoko pysyy kohtuudessa, Partanen sanoo Voicelle.

Vaikka syömiset pysyisivätkin kohtuudessa ja kevyinä, alkoholijuomista kertyy usein turhia kaloreita. Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan juomien laimentaminen on hyvä idea.

- Esimerkiksi kuiva valkoviini vissyllä laimennettuna on hyvä. Pitää muistaa, että alkoholi on energiaravintoaine siinä missä hiilihydraatit tai rasvatkin. Mitä enemmän alkoholiprosentteja on juomassa, sitä enemmän siinä on energiaa.

- Ei pitäisi olla ongelmaa, jos pysyttelee miedoissa juomissa. Siidereissäkin on light-versioita markkinoilla, niistä löytyy parempia vaihtoehtoja. Peräänkuuluttaisin silti määrää, ettei juoda kuutta vaan pysyttäisiin 2 - 3 annoksessa. Silloin kalorimääräkin pysyy kohtuudessa, Hanna Partanen sanoo.

Vappuherkuista myös upporasvassa paistetut munkit ja tippaleivät ovat oikeita kaloripommeja. Näitä on jokseenkin mahdotonta valmistaa kevyempinä versioina, mutta joidenkin ruokien kalorimäärään on mahdollista vaikuttaa, mikäli tekee ne itse.

Esimerkiksi perunasalaatti maistuu myös kevyempänä versiona. Reseptin löydät vaikkapa täältä (Kiloklubi.fi).

Kilpailut

Uusimmat