Haluatko kulkea Madventures-miesten jalanjäljissä?

12.11.2011 17:05 - Eeva Rajala

Madventures-seikkailijat Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat jälleen tehneet sen verran laajan kirjajärkäleen, että siitä riittää tutkittavaa koko loppuvuodeksi.

Kyseessä on Mad World - seikkailijan atlas -teos, joka on kattava tietopaketti eri maailmankolkista ja tarkoitettu ennakkoluulottomalle reissaajalle. Kyseessä on monen kaipaama jatko-osa Madventures-miesten ensimmäiselle kirjalle Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas.

Milonoff ja Rantala ovat valinneet uuteen kirjaansa 225 heitä kiinnostavinta maata ja aluetta, joista miehet vinkkaavat erinäisiä asioita: milloin kannattaa matkustaa, mitä kannatta nähdä ja mitä kannattaa reissun aikana laittaa suuhunsa. Heti ensimmäisillä sivuilla on lista näistä kyseisistä maista ja sivuja lukemalla matkahammasta alkaa kolottaa vietävästi. Kirja paljastaa myös hämmentäviä faktoja kyseisistä maista. Esimerkiksi Antarktisesta puhuttaessa kerrotaan, että pingviinit haisevat aivan järjettömän pahalta.

Yli 350 sivua käsittävästä kirjajärkäleestä löytyy myös kaikki matkaajan tarvitsemat kartat. Tosin karttoja kannattaa varmasti tutkailla kotona ja ottaa reissuun mukaan tavallinen paperikartta. Sen verran painavasta ja isosta opuksesta on kyse, ettei sitä kannata ottaa rinkkaan mukaan.

Miesten kunniaksi täytyy sanoa, että jälleen kerran he ovat tehneet kirjan, joka ei ole pelkkä matkakirja, kuten heidän edellinen ruokakirjansakaan ei ollut pelkkä ruokakirja. Tässä kirjassa pohditaan vakavasti, millaisten haasteiden edessä maailma on, kun syntyvyys kasvaa ja samalla ihmiset elävät vanhemmiksi, miten moni kieli kuolee seuraavien sadan vuoden aikana ja uskonnot ympäri maailman toisaalta lohduttavat, mutta toisaalta tappavat.

Milonoffilla ja Rantalalla on myös maaginen taito kirjoittaa tarinoita niin, että ihminen uppoutuu täysin kertomuksen vietäväksi. Kun luin tarinaa Milonoffin matkapäiväkirjasta liittyen intialaiseen uskonnolliseen festivaaliin, pystyin näkemään itseni väkijoukossa tuhansien muiden ihmisten tavoin kävelemässä peseytymään pyhään jokeen; miten tiestä nouseva pöly löytää kurkkuuni ja miten rinkkani painaa selässäni polttavassa kuumuudessa.

Milonoff ja Rantala kirjoittavat kirjan esipuheessaan, että teos auttakoon reissu-unelmoinnissa ja inspiroitumisessa sekä tärkeimmässä eli päättämisessä, että on lähdössä. Kirja on täydellinen, sillä kaikki nämä tehtävät on kirjan osalta suoritettu. Kiitos!

Arvosana teokselle Mad World - Seikkailijan atlas: 5/5

Eeva Rajala on Voicen uutistoimittaja

Kilpailut

Uusimmat