Puhdistus-elokuva raastaa sydäntä ja mieltä - oikealla tavalla

06.09.2012 15:45 - Eeva Rajala

Harvoin yksi elokuva herättää niin monia eri tuntemuksia. Voicen elokuvatoimittaja Eeva Rajalan mukaan Puhdistus-elokuvan herättelee tunteettomampaakin ihmistä. 

Olin skeptinen, kun kuulin Antti J. Jokisen ohjaavan Sofi Oksasen menestyskirjan elokuvaksi. Kai mietin, miksi loistavan kirjan tarina pitää pilata tasapaksulla mässäilyllä. Miten väärässä olinkaan skeptisyyteni kanssa.

Kun katsojan odotukset ovat korkealla, niihin ei elokuvateatterissa yleensä vastata. Liian monesti olen nähnyt elokuvia, joita markkinoinaan vuoden kovimpina tai koskettavimpina, mutta lopputulos onkin jotain muuta. Huojennuksekseni Puhdistus-elokuva piti vankkumattoman tyylinsä alusta loppuun saakka ja Jokinen onnistui kenties ensimmäisen kerran urallaan täydellisesti.

Puhdistus-romaanissa ja elokuvassa seurataan kahta naista Aliidea ja Zaraa, jotka kummatkin joutuvat tahoillaan taistelemaan vääryyksiä vastaan. Zara on pakotettu prostituoiduksi, kun taas 30-luvulla nuoruusvuosiaan viettänyt Aliide on nähnyt sodan ja sen seuraukset. Kummankaan kohtalo ei ole kaunis, ja se näytetään elokuvassa selvästi. Joidenkin mielestä jopa liian selvästi.

Olen jo kuullut kommentteja siitä, ettei väkivaltaa, raiskauksia ja prostituoituna olemista olisi tarvinnut näin paljon alleviivata elokuvassa, mutta omasta mielestäni nämä tilanteet ja kuvaukset on tehty hyvinkin aidolla ja asiaan kuuluvalla asiallisella tavalla. Elokuvan raa'atkin kohtaukset ovat hyvin aidosti kuvattu, ja se tuo katsojakokemukseen lisää tunnetta. Mitä jos kohtaukset eivät olisi niin vahvoja? Katsojakokemus ja elokuvan herättämät tunteet olisivat varmasti heikompia.

Juuri tunteet ovat se juttu. Monesti elokuvateatterista kävelee turtia ihmisiä, joita elokuva ei ole koskettanut syvältä. Se on ollut vain kepeää viihdettä, joka ei liiemmin kosketa eikä jää mieleen. Tämänkaltaisissa elokuvissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta teatterit kaipaavat myös sellaisia elokuvia, jotka haastavat ihmiset ajattelemaan ja tuntemaan uudelleen.

Puhdistus-elokuvan näyttelijäsuorituksia ei voi tarpeeksi kehua. Yli 70-vuotias vanhaa Aliidea näyttelevä Liisi Tandelft on täydellisen kouliintunut rooliinsa. Nainen onkin kertonut, että hänen omat kokemuksensa ovat vaikuttaneet hahmoon. Laura Birnillä nuorena Aliidena on myös elämänsä rooli. Hän ei ole koskaan aiemmin ollut niin aidosti läsnä kuin tässä elokuvassa. Vasta 22-vuotias Amanda Pilke on vasta uransa alussa, mutta tekee vakuuttavaa jälkeä nuorena prostituoituna, joka pelkää henkensä edestä kostajia. Naistähdet loistavat niin, että elokuvan miestähdet Peter Franzén ja Tommi Korpela jäävät auttamattomasti jalkoihin.

Elokuva on siinäkin mielessä vaikuttava, että jokainen pieni yksityiskohta ja leikkaus ovat saumattomasti osuneet kohdilleen. Ja on totta, mitä sanotaan siitä, että kirja ja elokuva tukevat toisiaan. Kirjan luettua katsoja saa varmasti vielä enemmän elokuvakokemuksesta irti. Tosin elokuva toimii varmasti ilman lukemistakin.

Taide on parhaimmillaan viihdyttävää, opettavaa, tunteisiin vetoavaa ja ajatuksia herättävää ja näitä kaikkia samaan aikaan. Tätä on Puhdistus.

Puhdistus
Ohjaus: Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus: Marko Leino ja Antti J. Jokinen
Pääosissa: Laura Birn, Amanda Pilke, Liisi Tandefelt, Peter Franzén, Krista Kosonen, Tommi Korpela
Arvosana: 5/5

Kilpailut

Uusimmat