Luuydinleipävirhe ja Tallinnan ”salainen helmi” – miksi en tiennyt siitä aiemmin!?

26.02.2019 08:30 - Emilia Liinpää

Pitäisikö tässä ihan hävetä, kun on ollut niin autuaan tietämätön asioista, joita Tallinnalla on tarjottavana? Tuntuu, että kaikki muut tiesivät kyllä löytämästämme ”salaisesta helmestä”, paitsi me. Tiesitkö sinä?

Tulimme äitini kanssa siihen tulokseen, että nyt lähdetään reissuun, on aika tehdä pieni irtiotto. Havaijilaiset kaislahametanssit tai kreetalaiset alkukevään autoseikkailut saivat jäädä budjetti- ja aikataulusyistä unholaan – suuntasimme siis järkikohteeseen Tallinnaan. Helppoa, halpaa ja hauskaa!

Saavuimme paikan päälle perjantaina, jolloin painelimme lähimpään ravintolaan Rotermannilla ja sen jälkeen melkeinpä suoraan nukkumaan. Heräsimme lauantaiaamuna valmiina tallinnalaiseen seikkailuun ja nautiskelimme yleisestä, jopa juhlallisesta tunnelmasta – olihan pian Viron itsenäisyyspäivä.

Skumppa-aamiaisen jälkeen lähdimme heti suuntaamaan salaiseen kohteeseemme, nimittäin Balti Jaama Turgille. Jännittävyyttä reissuun toi ihka aito raitovaunumatka. Käytimme kuitenkin paikallista sporaa kuin aidot tallinnalaiset konsanaan – itsevarmoin ottein, ilman ”turisti ajovaloissa” -ilmeitä.

Mutta Balti Jaama Turg! Olin äimistynyt! Hedelmiä, karkkeja katuruokaa. Antiikkia, vintage-vaatteita, krääsää, käsitöitä, kirpputori, designia.. You name it! Olin taivaassa, täältä löydän jotain ihanaa ja löysinkin aurinkolasit ja vintage-kameran. Koko matkan kyselin itseltäni, miten en ole tiennyt tästä paikasta aiemmin? Olen kuitenkin jonkintasoinen kirppishiiri ja usein puolisoni kanssa koluamme eri kaupunkien ja maiden kirpputoreja löytöjen toivossa.

Myöhemmin kävi ilmi, että kyseinen paikka on jo kovin tuttu paikka palttiarallaa kaikille muille paitsi minulle. Ja äidilleni. Se siitä edelläkävijyydestä!

Shoppailu jatkui vanhassa kaupungissa tuliaisia etsien ja keskiaikaisia rakennuksia ihaillen. Käteen tarttui ihania pellavavaatteita – ihmeen huokein hinnoin. Päädyimme jopa Olde Hansaan gin & toniceille ja ostin unikonsiemensaippuan kyseisen ravitsemusliikkeen luotsaamasta turistikaupasta – vain koska myyjätär oli niin valloittava! Keskiaikaisessa asussaan liihotteleva, suomea supernopeasti taittava Hangon keksitär sai minut vakuuttumaan, että tämä saippua on elämäni upein ostos. Yleensä kierrän nämä paikat hyvin kaukaa, mutta uuteen elämänasenteeseen kuuluu uusien asioiden kokeilu! Plus äiti käski.

Pieni välikuolema hotellilla ja jälleen raitiovaunulla (edellee coolina af) odotetulle illalliselle Leib -nimiseen ravintolaan. Alkupalaksi valitsimme molemmat listan ulkopuolelta tarjoilijan suositteleman luuydinleivän, koska halusimme olla villejä ja jälleen kerran kokeilla jotain uutta. Minusta se oli ihan ok, äiti valitteli käristyneen rasvan makua vielä jälkiruoankin jälkeen – ei ollut hänen suosikkinsa. Muutenkin koko ajatus luuytimen kaivelusta leivänpäälle puistattaa näin jälkeenpäin. No, tulipahan kokeiltua sekin..!

Pääruoaksi mehevää pihviä ja linssejä. Linssit olivat kivan piristävä side lihan kanssa. Tuntui, että olisi jopa syönyt terveellisesti. Illallisen ehdoton helmi oli jälkiruoka. Mantelikeksi kirsikkakermalla ja mustikkajogurtilla. Maut olivat äimistyttävät – mantelikeksi muistutti enemmänkin macaronia ja sen pehmeä maku toimi käsittämättömän hyvin yhteen hieman happaman jogurtin kanssa. Tuleepa nälkä jo tässä kirjoitellessa! Erikoismaininta myös alkuun tarjotulle rukiiselle leivälle ja sille, että voita oli tarpeeksi. Kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus!

Illallisen jälkeen olisi voinut lähteä tallailemaan vanhan kaupungin katuja pubeja etsien, mutta olimme erittäin tyytyväisiä raukeaan olotilaamme. Ei kun ratikka alle ja takaisin hotellille, sillä aamulla meitä odotti vielä intialainen päähieronta ja kasvohoito. Paikkana tietenkin klassinen Sinine Salong.

Vaikka emme olleetkaan varsinaisia tallinnanmatkailun edelläkävijöitä, antoi reissu meille paljon uusia kokemuksia. Mikä tärkeintä, pääsimme viettämään äidin kanssa yhteistä aikaa nauraen, nautiskellen ja hyvillä mielin, haastavan vuoden jälkeen.

Ihanaa loppuviikkoa kaikille! Kertokaa ihmeessä omia Tallinanvinkkejänne, kaikki otetaan vastaan ensikertaa varten :)

- Emilia

Seuraa blogia Bloglovin'issa ja Instassa!

Lue myös:

- 6 kiloa kuudessa viikossa, vessapaperirullajuhlat ovat vihdoin takanapäin!

Neljä hääkakkua ja yksin alttarille – 6 yksityiskohtaa häistämme Italiassa

Määmatka ja vakoojatason salakuljetus

Kihlaus Italiassa ja Laura Voutilaisen enkelikuoro

Kommentoi