Kirppiksien hervottomat ostajatyypit - tiedätkö sinäkin ghostaajan, hustlaajan tai väittelijän?

24.02.2020 08:00 - Emilia Liinpää

Olemme myyneet paljon, siis PALJON tavaraa viimeisen kahden kuukauden aikana, maailmanmatkaamme varten. Niin paljon, että mieheni brändäsi itsensä hetki sitten ”Torikauppakeisariksi” ja on erittäin ylpeä tästä nimikkeestä (huoh, niinpä tietenkin). Olemme tässä myyntiseikkailumme varrella kohdanneet jos jonkinlaista hiihtäjää netissä ja livenä, joten halusin ehdottomasti koota heidät kaikki yhteen.

Ghostaaja

Deittailusovelluksistakin tuttu, klassinen tyyppi. Sanoisin, että ghostaajissa on kolme kategoriaa: ykköstason ghostaajat kysyvät ”Onko tuote vielä vapaana” ja kun heille vastaa, että on, heistä ei kuulu enää mitään. Kakkostason ghostaajat vievät homman astetta pidemmälle; keskustellaan noutoajoista- ja tavoista ja homman pitäisi olla suht selvää. Kuitenkin, kun pitäisi lyödä aika oikeasti lukkoon, simsalabim, tyyppi on kadonnut. Kolmostason ghostaajat ovat yksinkertaisesti urpoja. Aika ja paikka on sovittu, eivätkä he koskaan saavu paikalle. Heistä ei myöskään koskaan kuulu enää yhtään mitään, asiaa selvittäessä jälkeenpäin. How lovely!

Hustlaaja

Ah, legendaariset ”ammattilaiset”. Selaavat nettikauppoja kuin aamuhesaria ja kirppiksellä kaivavat taskusta varmoin elkein kettingissä roikkuvan luupin esille, tutkiakseen elektroniikkaa tai koruja tarkemmin. Tietävät tasan tarkkaan mitä etsivät ja kaupat sujuvat vaivatta, tosin tinkiminen kuuluu aina pakettiin. Seuraavana päivänä näet juuri myymäsi tuotteet nettikaupassa myynnissä vielä kalliimmalla. Väärinhän se ei ole, sillä hustlaaja on hustlaaja, mutta olosi on siitä huolimatta hieman tahrittu ja petetty.

Tinkijä

Jälleen klassikko! Aina saa tinkiä, ehdottomasti. Mutta, siinä vaiheessa, kun hinta ja nouto on sovittu, on turha lähteä enää vääntämään hinnasta paikan päällä. Hatun nostot kuitenkin niille, jotka viimeiseen asti yrittävät! Itse olen aivan järkyttävän huono tinkimistilanteissa ja uskon, että myin tavaraa aivan liian halvalla eteenpäin. ”Tottakai saat tämän harvinaisen 5000 euron arvoisen kristallituhkakupin eurolla, koska en uskalla sanoa ei”. Niinhän se menee, että tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka antaa.

Tarinoitsija

Minä kuulun tähän kategoriaan, aivan varmasti. Se alkaa jo viestittelytilanteessa, jossa huomaat tietäväsi ostajastasi hieman enemmän, kuin olisit toivonut. Parisuhteen kiemuroista, siitä, milloin he lähtevät seuraavan kerran mökille, tai mikä ruoka paistuu juuri tällä hetkellä uunissa. Kun ostotilanne koittaa, normaalin viiden minuutin kaupankäynti saattaa muuttua puolen tunnin lörpöttelyhetkeksi, jonka päätteeksi tekee mieli lähteä ostajan kanssa paikalliseen Pikku-Kattiin juomaan pari lasia viiniä. Näin ei kuitenkaan tapahdu, ja vaikka kuinka bondailisitte ja löytäisitte toisistanne viiden minuutin sielutoverit, todennäköisesti ette enää kaupanteon jälkeen tule koskaan näkemään. Toisaalta nämä ihmiskohtaamiset ovat itseasiassa aika mielenkiitoisia ja elämää rikastuttavia!

Väittelijä

Eräskin väittelijä väitti meille, että myymämme tuotteen saa paljon halvemmalla muualta. Yritimme ystävällisesti kertoa, että se ei ole sama tuote, mutta väittäminen jatkui jatkumistaan. Lopulta hän myönsi (ehkä!?) tappionsa, sanomalla ”No, kunhan nyt vaan kerroin”. Dear Eki, miksi??

Sisälukutaidoton

Tämä ihmisryhmä ihmetyttää. Ymmärrän toki, jos ostaja ei ole vaikka huomannut jotain pointtia ilmoituksessa. Mutta jos otsikossa lukee kuuden hengen ruokapöytä ja kysymys kuuluu ”mahtuuko pöydän ääreen kuusi ihmistä?”, en voi kuin vain ihmetellä. Yleisimpiä asioita, joita ilmoituksesta ei tohdita ymmärtää ovat mm. ”vain nouto” ja tuotteen mitat.

Överikyselijät

Tämä on ehkä hieman harvinaisempi jengi, mutta silti mainitsemisen arvoinen. He saattavat kysellä esineestä sellaisia kysymyksiä, johon itse Stephen Hawking ei osaisi vastata, saatika sitten me! Ei, emme tosiaan tiedä mikä metalliseos on kyseessä, tai voiko telkkarin liittää dibbelidobbelidöbbeli-verkkoon. Kerran kirpputorilla eräs kysyi voiko myymälläni lautasella paistaa kananmunia. Tukahdutin nopeasti ensireaktioni (”wtf?”), ja lähdin henkilön kanssa pohtimaan tätä asiaa. Tulimme yhdessä siihen lopputulokseen, että kyllä kananmunat paistetaan ihan pannulla.

Muistutan kuitenkin, että suurin osa ostajista on tavallisia ja hyväkäytöksisiä ihmisiä. On ollut hauskaa tehdä kauppaa ja kerryttää matkakassaa! Enää muutama viikko lähtöön, HUISIA!

Seuraa unelmareissua myös Instassa: @emiliabtwn

Nauttikaa viikosta <3

- E

Lue myös:

 NYT LÄHTI! Irtisanouduin töistäni ja toteutan vihdoin haaveeni – ei enää entistä elämää!

 ”Luulin, että Pikku G kasvoi aikuiseksi ja hänestä tuli Cheek” – onko sinullakin ollut mitä oudoimpia uskomuksia?

Vinkkejä ja suositteluita häihin - no okei, pari kuvaakin!

Muutama kuvahelmi syksyiseltä Italian matkalta. Kurkista kuvat ja lähde hetkeksi pakoon kaamosta!

Apua olen niin innoissani! Kekkasin miten unelmat toteutuvat ihan oikeasti!

Häämme Toscanassa - ihanat kuvat taianomaisesta viikonlopusta. Take me back!!

Häät ovat ohi ja minä haistelen tyhjennettyjä vesileluja.

Olipahan polttarit – kesti viikkoja toipua!

Ei kun nyt siis ihan oikeasti! Kokeilkaa tätä jälkkäriä, en ole ikinä syönyt mitään näin hyvää!

Puhutaan hetki kuolemasta – tämä on minun tarinani menetyksestä

Kommentoi