Kuva: Fotolia

Autoilijoiden keskittymistä häiritsee eniten hengenvaarallinen, yleinen tapa

16.05.2016 10:45 - Senni Loikala

Ratin takana autoilijoita suojelee yleensä "kuudes aisti", joka saa heidät valppaiksi häiriötekijöistä huolimatta.

Tekstiviestin kirjoittaminen auton ratissa saattaa vaikuttaa viattomalta, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se on kaikista petollisin häiriötekijä autoilijalle. Tutkimuksesta uutisoisaan Inquisitr-sivustolla.

Scientific Reports julkaisi pienimuotoisen tutkimuksen, jossa oli noin 60 osallistujaa. He hyppäsivät ajosimulaattorin kyytiin ja heidän keskittymistään koeteltiin kognitiivisilla, emotionaalisilla ja fyysisillä häiriötekijöillä. Tutkijat seurasivat, miten erilaiset häiriötekijät vaikuttivat autoilijoihin.

"Kuudes aisti" katoaa

Tutkijat puhuvat niin sanotusta ”kuudennesta aistista”, joka yleensä suojelee autoilijoita, vaikka heidän keskittymistään koeteltaisiin. Tuolloin he parantavat luonnostaan keskittymistään ajamista ja ympäristön tarkkailua kohtaan.  

Tutkimuksen mukaan autoilijoilta katoaa heitä suojeleva ”kuudes aisti”, jos he kirjoittavat tekstiviestejä ratin takana. Tuolloin autoilijan keskittyminen suuntautuu viestin kirjoittamiseen, eikä turvallisuudesta huolehtimiseen. Viestin kirjoittaminen on kaikista petollisin häiriötekijä autoilijoille, ja se voi viedä jopa hautaan.

Tekstiviestittely autoa ajaessa on äärimmäisen vaarallista ja on vain ajan kysymys, milloin se johtaa onnettomuuteen, tutkijat varoittavat.

Lähde: Inquisitr

Lue myös: Autoilijan ABC: Tiedätkö kaiken, mitä jokaisen autonomistajan tulisi osata?

Lue myös: Ovatko autosi renkaat jo vaaralliset? Kartoita tilanne selkeillä neuvoilla

Kilpailut

Uusimmat