Kuva: Fotolia

Voiko vanhentunutta kondomia käyttää? Asiantuntijat kertovat

20.10.2017 15:45 - Senja Rapila / senja.rapila@bauermedia.fi

Mikäli kondomit säilytetään kuumassa ja valoisassa paikassa, voi se lyhentää niiden käyttöikää huomattavasti.

Monia hämmentävä kysymys on nyt vihdoin saanut vastauksen asiantuntijoilta: vanhentuvatko kondomit oikeasti, vai onko kyseessä pelkkä myyntikikka, jolla ihmiset saadaan ostamaan itselleen uusia kumeja? 

Vastaus on, että kyllä, kondomit vanhentuvat.

Tyypillisesti kondomit valmistetaan kolmesta eri materiaalista: lateksista, polyuretaanista tai lampaan ihosta. Asiantuntijat vinkkaavat, että koska jotkut ovat allergisia lateksille, polyuretaanista valmistetut ehkäisykumit voivat olla hyvä vaihtoehto.

Näillä kaikilla materiaaleilla on kuitenkin yksi yhteinen tekijä: ne eivät kestä ikuisesti.

Asiantuntijat kertovat olevansa erityisen huolestuneita siitä, etteivät miehet tarkista käyttämiensä kondomien vanhenemispäivämääriä ennen kumin käyttöä. Vanhentuessaan kondomi nimittäin haurastuu, eikä se toimi enää toivotulla tavalla; kondomi voi mennä rikki ja aiheuttaa ei-toivotun raskauden. 

Lateksikondomit kestävät keskimäärin viisi vuotta valmistuspäivämäärästä, mutta kestävyys vaihtelee käytetyn liukasteen ja spermisidien mukaan. Myös kondomien säilytystapa vaikuttaa niiden käyttöikään. Mikäli kondomit säilytetään kuumassa ja valoisassa paikassa, voi se lyhentää niiden käyttöikää huomattavasti.

Ajan kuluessa kondomissa olevat spermisidit, jotka ovat kemikaaleja joita käytetään ehkäisyssä, voivat menettää tehokkuuttaan ja lateksi ja liukaste voivat kuivua. Sen lisäksi että kondomit kadottavat tehonsa iän myötä, vanhentuneet kondomit voivat myös ärsyttää ihoa.

Entä jos vanhentunut kondomi on ainoa vaihtoehto?

Jos kuitenkin vanhentunut kondomi on ainoa vaihtoehto, asiantuntijat suosittelevat, että sitä käytetään mieluummin kuin että olisi yhdynnässä ilman ehkäisyä. Siinä on kuitenkin pieni mahdollisuus, ettei se mene rikki.

Kondomi kannattaa täyttää seksin jälkeen vedellä, nimittäin sen rikkoutumista ei aina huomaa: jos huomaat vedellä täyttämisen jälkeen kondomin vuotavan jostain kohtaa, se on rikki. 

Lähde: Women's Health

Lue myös: Osaatko käyttää kondomia oikein? Katso 8 yleisintä virhettä ja opi välttämään mokat

Lue myös: Saisitko sinä kondomiajokortin? Tee testi

Lue myös: Huolestuttava ilmiö leviää: Miehet poistavat salaa kondomin seksin aikana

Kilpailut

Uusimmat