Kuva: Shutterstock

Yle: Hintojen nousu vaikuttaa myös lounaslistoihin - katoaako lohi pian asiakkaiden lautaselta?

28.10.2022 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Lounasravintoloilla on ollut edessään tiukat paikat, kun ruoan hinta on noussut, mutta hinnat haluttaisiin pitää suhteellisen samoina.

Hintojen noustessa myös ruoan hinta on noussut. Lounasravintoloilla on etenkin ollut edessään tiukka paikka, kun on pitänyt miettiä tapoja luovia korotettujen hintojen läpi, mutta pitää asiakkaat silti tyytyväisinä. Samaan aikaan kaikki maksaa enemmän, mutta asiakas haluaa luonnollisesti maksaa saman verran kuin ennenkin. Osa lounasravintoloista onkin joutunut jo hieman korottamaan hintojaan. Yle selvitti, mitä kuluttajien lautaselta on kadonnut hintojen nousun myötä, ja mitä ratkaisuja hintojen noustessa on löydetty. 

Monet vihannekset, kuten esimerkiksi tomaatti, kurkku ja munakoiso saattavat kadota lounasbuffeteista hinnan kallistuessa, sanoo Factory-lounasravintolaketjun toimitusjohtaja Matti Karvonen. Hintojen nostaminenkaan ei ole vaihtoehto kuin tiettyyn pisteeseen asti. 

- Me emme ole halunneet nostaa hintaa lounassetelirajan yli, vaikka nostopaineita olisi. Jossain menee asiakkaan kipuraja, eikä hän enää tule lounaalle, Karvonen selittää. 

Raaka-aineita ei kuitenkaan mielellään lähdetä kokonaan poistamaan lounaspöydistä, vaan esimerkiksi tomaatti saattaa jatkossa esiintyä vaikka lohkoina vihreän salaatin joukossa oman kulhon sijaan. Vaihtoehtoisesti voidaan myös koota salaattipöytä kotimaisista satokauden kasviksista.  

Myös lohen hinta on kallistunut merkittävästi. Tämä tarkoittaa sitä, että isojen lohifileiden sijaan lounaspöydissä saattaa nyt esiintyä enemmän ruokia, joihin kallista raaka-ainetta on käytetty huomattavasti vähemmän. Esimerkiksi pastat tai kiusaukset, joihin lohi on edelleen sisällytetty, voi pitää asiakkaat tyytyväisinä, vaikka se on samaan aikaan kustannusten kannalta halvempi vaihtoehto valmistaa. Liharuoissa taas voidaan käyttää fileiden sijaan edullisempia osia kuten paistileikettä.  

- Jos lohta tarjotaan Juveneksen opiskelijaravintoloissa, se on siirtynyt buffetista lautasannokseksi, jolloin myös hinta on peruslounasta kalliimpi. Silloin halukkaat saavat kyllä kalaa, mutta kalliimpaan hintaan. Samoin toimitaan Sodexolla, jolla on myös paljon opiskelijaravintoloita, kertoo Juvenes-ravintoloiden kehityspäällikkö Nina Lyytinen

Factory-ravintoloissa lohta tarjoillaan pääruokana enää kahden viikon välein. Myös Compass Groupin henkilöstöravintoloissa niin sanottuja “kappaleruokia”, kuten lohipaloja tai Kievin kanaa, on vähennetty lounaslistoilta. Annoksia on voitu rajata niin, että annokseen ei kuulu enää kuin vain yksi kalapala. 

Hintojen kallistuessa täytyy keksiä halvempia ratkaisuja myös lounaslistoille. (kuva: Shutterstock)

Entäs jälkiruokakahvi? 

Osassa ravintoloista on jo tingitty kahvista ja jälkiruoista. Suomalaiset ovat tottuneet hintaan kuuluvaan kahviin, joten sen poistuminen lounaslistalta on toki ikävää. Mikäli jälkiruokaa ei haluta jättää kokonaan pois listalta, voidaan siirtyä sen sijaan halvempaan vaihtoehtoon. Juveneksen Nina Lyytinen kertoo, että esimerkiksi vadelman hinta on noussut rutkasti, ja näin ollen ei suositun vadelmarahkan valmistaminen ole kovin järkevää. Ratkaisuna on ollut korvata vadelma halvemmalla vaihtoehdolla, kuten esimerkiksi mansikalla. 

- Asiakkaan näkökulmasta muutos on pieni, mutta näin saadaan pidettyä jälkiruoan kustannukset järkevänä, Lyytinen toteaa. 

Lue myös: Yle: Ruuan hinta nousee - etenkin yhtä suomalaisten lempiraaka-ainetta kannattaa nyt suosia

Lue myös: Huonosti nukuttu yö takana? Ruoka-aineet, jotka väsyneen tulisi lisätä ruokavalioonsa

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat