Saimaassa asuu Suomen uhanalaisin kalalaji - jäljellä alle 50 lisääntyvää yksilöä!

02.05.2012 18:45 - Mikko Räsänen

Uhanalainen Itämeren lohi on ollut viime viikkoina puheenaiheena. Suomen harvinaisimmat kalalajit löytyvät kuitenkin Itämeren sijaan Saimaasta.

Itämeren lohi nousi puheenaiheeksi pari viikkoa sitten, kun Jasper Pääkkönen nousi julkisesti arvsotelemaan S-ryhmää siitä, että se on päättänyt ottaa uhanalaiseksi luokitellun kalan myyntiin. Lue Voicen uutinen aiheesta täältä.

Saimaasta ja uhanalaisista eläimistä puhuttaessa useimmille tulee ensimmäisenä mieleen Saimaan norppa. Norpan lisäksi Saimaassa kuitenkin elää jopa erittäin uhanalaisia kalalajeja.

Saimaan ja koko Suomen uhanalaisin kalalaji on Saimaannieriä. Se on sukua pohjoisessa hyvin yleisille nieriöille. Jääkauden jälkeen kala jäi erityksiin ja vähitellen siitä kehittyi kokonaan oma lajinsa. Vesistöjen rehevöityminen ja verkkokalastus ovat kuitenkin tasaisesti supistaneet Saimaan luonnonvaraista nieriäkäntaa. Pielisestä, Suvasvedestä ja Puruvedestä nieriät katosivat 1900-luvun aikana. Muutamia kaloja saatiin Länsi-Saimaalta vielä 1980-luvulla.

Nykyään Saimaan nieriää elää luonnonkalakantana enää Savitaipaleen Kuolimolla, ja sielläkin lisääntyviä yksilöitä arvellaan olevan enää alle 50.Viime vuosina Kuolimolla on ryhdytty aktiivisiin toimiin viimeisten nieriöiden pelastamiseksi. Kalojen kasvu pyritään turvaamaan muun muassa laajoilla verkkokalastuskielloilla.

Uhanalaisuudesta huolimatta Saimaannieriää saattaa ajoittain nähdä kalatiskeillä. Sitä ostavan ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa uhanalaisen kalan syömisestä, sillä kaikki kaupoissa myytävät Saimaannieriät ovat laitoksessa kasvatettuja eivätkä kuulu uhanalaiseen luonnonvaraiseen kantaan.

Saimaannieriän lisäksi WWF on julistanut myös Saimaanlohen äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, sillä Samaan järvilohikannastakin on lisääntyviä kaloja enää joitakin kymmeniä.

Lue lisää WWF:n sivuilta täältä.

Lähteet: WWF, Suomen kalankasvattajaliitto

Kilpailut

Uusimmat