Tämän keksinnön jälkeen autoa ei tarvitse enää pestä!

30.07.2012 16:15 - Eeva Rajala

Hollantilainen keksintö saattaa tulevaisuudessa poistaa autopesulat maailmankartalta. Autoa kun ei enää tämän keksinnön jälkeen tarvitse pestä.

Eindhovenin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet teknologian, joka saattaa tehdä auton pesemisestä historiaa. Catarina Esteves kollegoineen loi erittäin vedenkestävän auton pinnoitteen, joka on niin likaa hylkivä, että tavallinen vesisade puhdistaa auton yhtä tehokkaasti kuin pesulassa käynti.

Pinnoite myös korjaa erityisen nanoteknologian avulla naarmut, joita esimerkiksi auton konepeltiin saattaa käytössä tulla. Vaikka vedenkestävät ja korjaavat pinnoitteet eivät ole mitään uutta, aiemmat keksinnöt ovat olleet haavoittuvaisia. Esteves on saanut kollegoidensa kanssa luotua erityisiä nanohiukkasia, jotka ratkaisevat aiemmat ongelmat.

Tarvitaan siis vain ajoittaisia sadekuuroja. Tänä kesänä Suomen teillä olisi tämän keksinnön avulla ollut vain kiiltäviä ja upouuden näköisiä autoja.

Tutkijoiden mukaan tällaista teknologiaa voitaisiin käyttää hyväksi autojen lisäksi myös muun muassa lentokoneissa. Tällaisella pinnoitteella voitaisiin vähentää polttoaineen kulutusta, sillä mitä puhtaampi on lentokoneen pinta, sitä vähemmän on ilmanvastusta. Samanlaista teknologiaa voitaisiin käyttää myös esimerkiksi laivoissa ja peräti piilolinsseissä.

Vaikka Esteves on työryhmineen kehittänyt uuden pinnoitteen, kestää vielä vuosia ennen kuin se saapuu markkinoille. Työryhmän arvion mukaan siihen menee 6 - 8 vuotta. Siihen asti oma menopeli pitää siis viedä autopesulaan tai pestä itse.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat