Millaisia ruokia ostoskoriin yleensä jouluaaton jälkeen päätyy?

Tapaninpäivänä monen ostoskori on jo täynnä muuta kuin jouluista makua.

Julkaistu:

S-ryhmän mukaan jouluruokien hankinta kasvaa roimasti noin viikkoa ennen joulua. Kinkku on edelleen monien valinta joulupöytään, ja se onkin erityisen suosittua etenkin Etelä-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Uudellamaalla kinkku sen sijaan on vähemmän kysytty jouluherkku.

Lue myös: Miten hyödyntää jouluruuan tähteet ja välttää hävikki? Poimi kekseliäät vinkit talteen

Laatikot, kalat ja joululimppu ovat myös suosittuja valintoja jouluruokailuun. Limppua ostetaan S-ryhmän mukaan etenkin Ahvenanmaalla, Etelä-Karjalassa sekä Kymenlaaksossa. Pohjanmaalla sen sijaan lipeäkala on erittäin pidetty herkku.

– Aaton aattona ostoskoreihin päätyy niin nuoremmilla kuin vanhemmilla ikäryhmillä pääasiassa perinteisiä joulun makuja. Nuorten joulupöydässä näkyy kuitenkin myös uusia makuvivahteita. Aaton aattona nuorten ostoskoreissa korostuvat vanhempia ikäryhmiä enemmän muun muassa lihattomat vaihtoehdot, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Hans Backström.

Lue myös: Jouluinen porkkanaherkku tuo vaihtelua perinteiseen juhlapöytään – katso helppo ohje

Jouluruokaa ei kuitenkaan nautita kovinkaan montaa päivää putkeen. Vaihtelunhalu näkyy tiedotteen mukaan etenkin tapaninpäivän ostoksissa. Tuolloin ostoskoriin päätyy S-ryhmän mukaan etenkin banaaneita, perunapakasteita, pastoja, jogurttia sekä erilaisia välipaloja.

– Tapaninpäivänä alle 35-vuotiaiden ostoksissa korostuvat vanhempiin ikäryhmiin nähden esimerkiksi virvoitus- ja energiajuomat, rahkat, jauheliha, broileri, pasta, pakastepizza ja texmex-tuotteet. Vanhemmissa ikäryhmissä jouluherkuista nautitaan todennäköisesti pidempään ja niiden oheen hankitaan täydentäviä perusmakuja. Yli 65-vuotiailla tapaninpäivän ostoksissa korostuvat nuorempiin ikäryhmiin nähden muun muassa peruna, piimä, hedelmät ja puurohiutaleet, Backström kertoo.­­­­­­

Lähde: SOK