Valehteletko lapsellesi? Huijaus voi olla vahingollista

22.01.2013 18:45 - Eeva Rajala

Kaikki tietävät, että valehteleminen on väärin. Silti jokainen vanhempi syyllistyy valkoisten valheiden kertomiseen, ja tämä näyttää olevan yksi lastenkasvatuksen perusasia. 

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan enemmistö vanhemmista valehtelee lapsilleen, jotta lapset saadaan käyttäytymään kunnolla. Tutkimuksessa selvitettiin vanhempien valehtelua lapsilleen Yhdysvalloissa ja Kiinassa. International Journal of Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 98 prosenttia kiinalaisvanhemmista ja 84 prosenttia amerikkalaisvanhemmista valehtelee lapsilleen saadakseen heidät käyttäytymään.

Kummassakin maassa vanhemmat valehtelevat usein esimerkiksi fantasiahahmojen, kuten hammaskeijun, olemassaolosta, jotta lapsille tulee hyvä ja positiivinen olo. Kummassakin maassa valehdeltiin myös yhtä lailla lapsille, jotta heidät saadaan syömään terveellisemmin ja kinuamaan vähemmän karkkia ja leluja. Vanhemmat uskovat myös valheellisiin uhkailuihin, jos lapsi rikkookin yhdessä sovittuja sääntöjä.

Vaikka lapselle valehtelu saattaakin tuntua turvalliselta toiminnalta, siitä voi koitua ongelmia myöhemmin. Erinäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että pienten lasten päättäessä, ketä uskoa, ihmisten aikaisempi rehellisyys tai epärehellisyys vaikuttaa lasten päätöksen tekoon. Vanhemmat, jotka valehtelevat usein lapsilleen, voivat aliarvioida lapsen luottamuksen tajun ja saattavat työntää lasta vain heistä poispäin sen sijaan, että lapset taipuisivat vanhempien tahtoon.

Tutkimustulosten mukaan vanhempien siis kannattaa valita taistelunsa lasten kanssa järkevästi. Tutkijoiden mukaan on muitakin keinoja saada lapsi tottelemaan kuin valehtelu. Palkitsemisessa voi olla vähemmän riskejä, eikä lapsi välttämättä jää hämilleen. Vanha sanonta "rehellisyys maan perii" toimii lastenkin kohdalla. Tutkijoiden mukaan vanhempien valehtelu saattaa kannustaa lapsia valehtelemaan ja käyttäytymään huonosti.

Lähde: Redorbit

Kilpailut

Uusimmat