Tyynysi on täynnä ihosoluja ja ulostetta - katso, kuinka usein kodin tavarat pitäisi oikeasti pestä

05.02.2015 19:15 - Noora Suomalainen

Rintsikat pitäisi pestä kahden käyttökerran jälkeen ja puhelin kannattaa puhdistaa päivittäin. Ällöttäviä bakteeripesiä löytyy yllättävistäkin paikoista.

Tutkimusten mukaan kosketamme puhelintamme jopa 150 kertaa päivässä. Sinä aikana erilaiset bakteerit ehtivät tarttua puhelimeen ja siitä tulee varsinainen bakteeripesäke. Puhelin kannattaa siis puhdistaa päivittäin. Myös esimerkiksi lakanat ja yövaatteet kannattaa pestä usein, sillä ne keräävät helposti kaikkea epähygieenistä.

Mikrobiologisti, alusvaatespesialisti ja vaatesuunnittelija kertoivat Daily Mailille kuinka usein näitä bakteereja kerääviä asioita pitää oikeasti pestä. Alla olevasta listasta näkee mitä kannattaa pestä ja kuinka usein.

Puhelin

Päivittäin

Kun puhelinta käyttää, se lämpenee ja siten se on oiva paikka bakteereille. Puhelinta tulee koskettua monta kertaa päivässä ja käsissä olevat bakteerit leviävät puhelimeen. Siksi se kannattaakin pyyhkiä antiseptisellä liinalla puhtaaksi päivittäin.

Lakanat

Viikoittain

Ihminen hikoilee keskimäärin litran verran yössä ja osa tästä imeytyy suoraan lakanoihin. Ihosta irtoaa miljoonia ihosoluja päivässä ja suurin osa siitä tapahtuu sängyssä. Tässä on kaksi erittäin hyvää syytä pestä lakanat kerran viikossa.

Tyynyt

Kolmen kuukauden välein

Tyyny on kuin sieni, joka imee hikeä sisäänsä. Lääkäreiden mukaan kolmasosa tyynyn painosta voi olla pieniä ötököitä, kuollutta ihoa ja pölypunkkeja ja niiden ulostetta. HYI!

Sänky

Puolen vuoden välein

Sänkyyn kerääntyy pölypunkkien ulostetta ja home- ja sieni-itiöitä, jotka voivat aiheuttaa astmaa ja allergisia reaktioita. Näiden kaikkien lisäksi sänky on täynnä muitakin bakteereja. Sänky kannattaa imuroida tai höyryttää ja tuulettaa kunnolla puolen vuoden välein

Denim

Viiden käyttökerran jälkeen

Farkkuja ei kannata pestä liian usein, mutta kuitenkin noin viiden käyttökerran jälkeen, jotta bakteerit kuolevat. Jos joitain farkkuja ei halua pestä ollenkaan, ne kannattaa laittaa pakastimeen yöksi, jotta bakteereista pääsee eroon.

Rintaliivit

Kahden tai kolmen käyttökerran jälkeen

Rintaliivejä ei kannata pestä aina pyykkikoneessa, vaan käsinpesu riittää hyvin ja pitää liivit paremmassa kunnossa.

Yövaatteet

Kahden käyttökerran jälkeen

Vaatteet, joita käyttää yöllä tulisi pestä jo kahden käyttökerran jälkeen, koska yön aikana hikoilee paljon.

Lompakko

Viikoittain

Kolikot, setelit ja kortit ovat käytössä julkisissa paikoissa, joten ne keräävät itseensä paljon bakteereita. Lompakko olisi hyvä puhdistaa antibakteerisella liinalla kerran viikossa.

Käsilaukku

Viikoittain

Käsilaukun likaisimmat osat ovat kantokahvat ja laukun ulkopohja. Laukkua ei kannata laskea sängylle tai keittiön tasoille. Laukun puhdistukseen on sama keino kuin lompakonkin puhtaana pitämiseen eli kerran viikossa kannattaa pyyhkiä laukku antibakteerisella liinalla.

Lue myös: 6 hygieniatuotetta, joita ei pitäisi jakaa kenenkään kanssa

Lähde: Daily Mail

Uusimmat