Nämä rockin klassikkolevyyn liittyvät myytit ovat perättömiä

28.09.2011 12:30 -

Nirvanan Nevermind-klassikkolevyn julkaisusta tuli juuri kuluneeksi 20 vuotta, jonka kunniaksi albumista ilmestyy tänään deluxe-painos. Levyyn liittyy monia myyttejä, joista kaikki eivät pidä aivan paikkansa.

Nevermind on kiistatta yksi tärkeimmistä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana julkaistuista levyistä. Albumiin liittyy monia myyttejä, joista jotkut pitävät paikkansa - toiset eivät.

Myytti 1: Nevermind oli Kurt Cobainin ensimmäinen valinta levyn nimeksi

Cobain tunnettiin ahkerana ideoijana, joka kirjasi ylös päiväkirjaansa ajatuksia levyistä, joita hän ei koskaan kuitenkaan toteuttanut.

Nevermind-levyn nimeksi hän suunnitteli alun perin nimeä Sheep. Cobain jopa piirsi päiväkirjaansa kuvitteellisen mainoksen, jossa luki: "Sheep: Because you want to not, because everyone else is". Basisti Krist Novoselicin mukaan Sheep-nimi sai alkunsa siitä, että "bändi oli niin kyyninen kaikkea kohtaan".

Myytti 2: Nevermind äänitettiin vuonna 1991

Nirvana teki Nevermind-albumia kahteen eri otteeseen. Ensimmäisen kerran levyn kimppuun käytiin vuonna 1990, toisen kerran seuraavana vuonna. Huhtikuussa 1991 tuottaja Butch Vigin johdolla työstetty sessio muistutti paljon vuotta aikaisemmin toteutettua äänityssessiota.

Vuonna 1990 bändi äänitti kahdeksan biisiä niin ikään Vigin kanssa, noista kappaleista viisi päätyi Nevermindille. Näin ollen: vaikka suurin osa levystä äänitettiin vuonna 1991, albumi sai alkunsa jo vuotta aiemmin.

Myytti 3: Dave Grohl on ainut Nevermind-levyllä kuultava rumpali

Tuottaja Butch Vig oli myös itse rumpali, joten hänellä oli näkemystä ja erilaisia keinoja saada rumputyöskentelyyn ja -sovituksiin mielenkiintoisia ja uniikkeja elementtejä ja hän toteuttikin Grohlin kanssa yllättäviäkin äänitysmetodeja.

Levyllä kuullaan kuitenkin muitakin rumpaleja kuin Dave Grohlia. Polly-kappaleessa nimittäin soittaa Chad Channing, joka oli bändissä ennen Grohlia. Channingia ei kuitenkaan mainita levyn alkuperäisissä kansiteksteissä, eikä hän saanut panoksestaan myöskään rojaltikorvauksia.

Myytti 4: Smells Like Teen Spirit -kappale on kirjoitettu deodorantista

Kaikki tietävät, että Smells Like Teen Spirit -hitti on saanut innoituksensa deodorantista - tavallaan.

Cobainin ystävä, Bikini Kill -yhtyeen Kathleen Hanna kirjoitti Kurtin makuuhuoneen seinälle tekstin "Kurt Smells Like Teen Spirit", josta biisi sai innoituksensa.

Nirvana-nokkamies kuitenkin kuuli vasta levyn julkaisun jälkeen, että on olemassa Teen Spirit -niminen deodorantti. Kurt siis teki kappaleen seinäkirjoituksen perusteella, ei deodorantin. Mielenkiintoisena lisätriviana lisättäköön, että Teen Spirit -dödön myynti räjähti Nevermind-albumin julkaisun jälkeen.

Myytti 5: Nirvana teki Smells Like Teen Spirit -kappleesta demon todistaakseen, että heillä on käsissään hitti

Smells Like Teen Spirit taltioitiin ensimmäisen kerran kasettimankalla bändin harjoituksissa (kyseinen versio löytyy tuoreelta Nevermind-boksilta). Vaikka yhtye toki pitikin kappaleen riffistä, kukaan jäsenistä ei osannut aavistaa, että kyseessä olisi hitti. Tuottaja Butch Vig kuitenkin tajusi biisin potentiaalin heti sen kuullessaan.

Dave Grohlin mukaan demoa ei kuitenkaan todellakaan tehty kappaleen tarttuvuuden takia, vaan yksinkertaisesti siitä syystä, ettei bändi unohtaisi sitä.

- Paljon biisejä heitettiin pois, sillä emme myöhemmin muistaneet miten ne menivät. Siksi ajattelimme, että ehkä meidän kannattaisi tallentaa ne.

Myytti 6: Nevermind-levy kertoo huumeista

Useat albumin kappaleet kyllä käsittelevät huumeita, mutta levy ei ole niin huumekyllästetty, kuin usein annetaan ymmärtää. Cobainin hankala päihderiippuvuus kehittyi vasta levyn äänittämisen jälkeen. Ennen Nevermind-pitkäsoittoa Cobain oli kyllä kokeillut heroiinia, mutta hän ei ollut vielä pahasti addiktoitunut. Suuri osa lyriikoista ammentaa ajatuksia muusikin ystävistä, naapureista tai tyttökavereista.

Myytti 7: Levyn kansi oli Kurt Cobainin idea

Kurt kyllä keksi idean Nevermind-levyn kanteen, mutta alkuperäinen ajatus muistutti vain löyhästi lopullista versiota. Cobain oli alun perin saanut idean kanteen nähdessään televisiossa uima-altaassa synnyttäneen naisen ja halusi kanteen kuvan juuri syntyvän vauvan päälaesta.

Groteskin kuvan lisensoiminen ei kuitenkaan onnistunut, joten bändi joutui tyytymään kakkosvaihtoehtoon. Levyn kannessa uiva vauva, Spencer Elden on aikuisiän saavutettuaan vitsaillut olevansa "maailman tunnetuin pornotähti", sillä niin moni ihminen on nähnyt hänen peniksensä.

Myytti 8: Nevermind teki Cobainista välittömästi rikkaan

Usein virheellisesi kuvitellaan, että Kurt Cobainista tuli miljonääri yhdessä yössä levyn menestyksen myötä. Albumi myi kultaa kuitenkin vasta kuukausi ilmestymisensä jälkeen ja bändi alkoi tienata rahaa varsinaisesti vasta vuotta myöhemmin.

Suurin osa levy-yhtiöstä tilittää levymyyntien rojaltikorvaukset kaksi kertaa vuodessa ja ne tulevat usean kuukauden viiveellä. Tämän johdosta Cobain ei tienannut vuoden 1991 aikana levyn tiimoilta juuri lainkaan: miehen tulot kyseiseltä vuodelta olivat reilut 29 000 dollaria ja suurin osa tuosta summasta oli peräisin keikkapalkkioista.

Muusikon taloudellinen tilanne oli itse asiassa niin huono, että palattuaan keväällä 91 takaisin kotiinsa Washingtonin Olympiaan albumin äänityssessioista Kaliforniasta, löysi hän tavaransa pahvilaatikoista kotitalonsa ulkopuolelta, sillä mies oli saanut häädön. Cobain joutuikin nukkumaan yön autossa, samalla kun levy-yhtiö viimeisteli levyä, jota tultaisiin myymään yli 25 miljoonaa kappaletta.

Lähde: Spin

Kilpailut

Uusimmat