Kuva: capcom

"Kylän täydeltä kauhua" - Arvostelussa: Resident Evil Village (PC)

15.05.2021 14:15 - Henri Laukka / henri.laukka@bauermedia.fi

Resident Evil -pelisarjan tuorein tulokas Village on toimiva kauhuseikkailu, joka ei kuitenkaan osaa varsinaisesti kauhistuttaa.

Capcomin Resident Evil -sarja viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan, ja mikäpä sen parempi tapa juhlistaa selviytymiskauhugenren ikonia kuin julkaista sen kahdeksas osa, Resident Evil Village.

Peliä on odotettu kuin kuuta nousevaa ja nyt se on vihdoin täällä. Pelisarja palaa Villagen kohdalla jälleen sarjan edellisen osan, Resident Evil 7:n, tunnelmiin ja tarjoilee varsin toimivaa - joskin myös toiminnallisempaa - selviytymiskauhua, joka toimii takuuvarmasti pelisarjan nykyisille ja tuleville faneille.

(kuva: capcom)

Village lataa heti startista tiskiin ihmissusien sekaista kauhua, joka pitää alusta loppuun pelaajan otteessaan. Peli lainaa vahvasti tunnelmassaan ja avoimemman tuntuisessa pelimaailmassa pelisarjan neljänneltä osalta, mutta tekee sen varoen, nojaamatta liian vahvasti Leonin seikkailun toiminnallisempaan puoleen.

Tarinansa osalta Village jatkaa suoraan siitä mihin Resident Evil 7 jäi, esitellen noin 10 tuntisen kampanjansa matkalla ison liudan uusia ja hienosti kirjoitettuja hahmoja. Sen kummemmin juonta paljastamatta kerrottakoot, että se sisältää runsaasti mielekkäitä ja toimivia juonenkäänteitä, jotka maistuvat varsinkin pelisarjan edellisen osan faneille todella hyvin.

Tarina on taiten ja tasapainoisesti kirjoitettu ja se kutsuu pelaajan vahvasti ottamaan tarkemmin selvää siitä, mikä voima kylän täyttävien kauhujen takana oikeasti on.

(kuva: capcom)

FPS-muodossa rullaava selviytymiskauhupeli ei kuitenkaan ainakaan allekirjoittaneelle aiheuttanut suoranaista kauhua, mutta paikoitellen toki lievää ahdistusta. Yksi pelin viholliskohtaamisista oli kuitenkin yllättävyydessään niin luotaantyöntävä, että pelistä piti sen jälkeen pitää vähän pidempi paussi.

Zombiemöröt olisivat varmaankin toimineet kauhuelementtinä paremmin kuin pelin perusvihollisina pörräävät ihmissudet, mutta kyllä nekin eräänlaista inhotusta aiheuttavat. Varsinkin korkeammilla vaikeustasoilla pelin perusvihutkin ovat tappavia ja niiden kanssa pitää tosissaan miettiä strategisia taisteluvalintoja. Myös pelin pomoviholliset ovat toimivia ja näyttäviä, joita vastaan taisteleminen on paitsi haastavaa niin myös antoisaa.

(kuva: capcom)

Pelin toiminnallisemmasta räiskintäotteesta huolimatta siitä löytyy myös selkeä selviytymiselementti, joka pakottaa pelaajan miettimään tosissaan, että käyttääkkö vihollisia kohdatessaan ammuksia vai ohittaakko ihmissusi- ja luurankolaumat hiippaillen tai alueen läpi juosten. Ammukset tuntuvat koko ajan olevan joko kokonaan tai lähes lopussa, ja peliin rakennetulla craftaus-systeemillä ei lopulta pötkitä kovinkaan pitkälle, sillä materiaaleja ei ole pelimaailmassa loputtomasti.

Onneksi avuksi ilmaantuu pelin edetessä myös The Duke -niminen asekauppias, jolta voi ostaa ammuksia ja parannusesineitä - tosin niidenkin määrä on rajoitettu. Ostaminen tapahtuu vihollisilta tipahtavilla rahoilla, joita saa lompakkoon myös myymällä pelimaailmasta löytyviä aarteita. Tässäkin peli lainaa vahvasti Resident Evil 4:ltä.

Pelaajan ei ole kuitenkaan mahdollista ostaa aarrekarttoja tai saada aarteiden lokaatioita tarkemmin tietoonsa kuten nelkussa oli, mutta pelin kartta kyllä ilmoittaa, jos alueella on löydettävissä lisää esineitä - olivat ne sitten ammuksia, craftausmateriaaleja tai aarteita.

(kuva: capcom)

Kylä ja sen ympärillä olevat lokaatiot linnoineen päivineen ovat äärimmäisen yksityiskohtaisesti tehtyjä, kauniin ja mielenkiintoisen näköisiä. Pelimaailma kutsuu kauneudessaan tutkimaan jokaisen kolkan ja huoneen tarkasti aarteiden ja esineiden toivossa. Kryptat, luolastot ja kellarit ovat pimeitä loukkoja, joissa ei näe paria metriä pidemmälle eteensä ja pimeydessä tuntuu kaiken aikaa vaanivan mörkö tai kaksi. Tunnelma on siis kohdillaan ja se on parasta antia, mitä Resident Evilit ovat pitkään aikaan tarjoilleet. Peli myös rullaa RE-enginen ansiosta todella mallikkaasti - jopa kaikki graafiset kilkkeet raytracingia myöten täysille väännettynä.

Kokonaisuutena Resident Evil Village on juuri se mitä pelisarjan fanit odottivatkin. Tarina ja pelimaailma on viimeisen päälle viilattu kokonaisuus, joka jaksaa viihdyttää ensi minuuteilta lähtien. Peli ei jätä missään kohtaa kylmäksi ja saa lopputekstien rullatessa janoamaan lisää.

Resident Evil Village julkaistiin kaikille nykyalustoille 7.5.2021

Lue myös: "Ihmissuden tylpät hampaat" - Arvostelussa: Werewolf: The Apocalypse - Earthblood (PC)

Lue myös: "Päättää tarinan onnistuneesti" - arvostelussa Immortals Fenyx Rising - Lost Gods DLC (PC)

Kilpailut

Uusimmat