Kaataako stressi? 11 ruoka-ainetta parantamaan oloa

02.11.2014 14:15 - Eeva Rajala

Tunnesyöminen ei vie ongelmiasi pois, mutta oikeilla ruoka-aineilla saatat saada mielesi ja sydämesi taas kevyemmäksi.

Amerikkalainen psykiatri Drew Ramsey vinkkaa Women's Health -lehdessä 11 ruoka-aineesta, joiden nauttiminen voi nostaa mielialaasi ja vähentää stressiäsi. Muista kuitenkin kohtuulliset annoskoot, jottet nauti liikaa kaloreita.

1) Kaurapuuro kanelilla ja hunajalla

Kanelin kerrotaan vähentävän hermostuneisuutta, kun taas hunaja vahvistaa vastustuskykyä ja pitää makeannälästä huolen.

2) Tummalla suklaalla kuorrutetut mantelit

Tumman suklaan syöminen alentaa sveitsiläistutkimuksen mukaan stressihormonitasoa. Sen kerrotaan alentavan myös verenpainetta yhtä hyvin kuin lääkkeet. Manteleissa puolestaan on proteiinia ja hyviä rasvoja, joiden kerrotaan myös vähentävän stressiä.

3) Lehtikaalisipsit

Näitä kannattaa kokeilla kotona. Tarvitaan vain lehtikaalia, oliiviöljyä ja ehkä vähän suolaa. Tuoreiden tutkimusten mukaan oliiviöljyä päivittäin nauttivat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut. Lehtikaalissa on puolestaan muun muassa karotenoideja, joiden avulla ihmisen kerrotaan pysyvän optimistisempana.

4) Smoothiet

Tee esimerkiksi smoothie, jossa on soijamaitoa, maustamatonta kaakaojauhetta ja banaania. Soijamaidon foolihappo nostaa serotoniintasoja, kaakaojauheen kerrotaan saavan dopamiinin liikkeelle ja aiheuttaa näin mielihyvän kokemuksia, ja banaanin kalium alentaa verenpainetta.

5) Pähkinät ja siemenet

Erilaisia pähkinöitä ja siemeniä löytyy hyvin kaupoista. Niissä on kuituja, antioksidanetteja ja hyviä rasvoja, jotka alentavat verenpainetta.

6) Bataatti

Bataatti on makean makuinen ja sen on täynnä ravintoaineita, karotenoideja ja kuituja.

7) Jogurtti marjoilla

Maustamaton jogurtti sisältää paljon proteiinia ja kalsiumia, joita kehosi tarvitsee aivojen mielihyvävälittäjäaineiden toimimisen kannalta. Tuoreet marjat tuovat annokseen makeutta, antioksidantteja ja C-vitamiinia, jotka ovat kaikki tärkeitä stressin lievityksessä.

8) Kasviscurry

Kun syöt hieman tulista ruokaa kehosi alkaa tuottaa endorfiineja rahoittamaan tilannetta. Curryn kurkumiinin kerrotaan suojaavan aivojen tiettyjä osia stressin vaikutuksilta. Annokseen kannattaa vielä lisätä pinaatti magnesiumin saannin vuoksi. Sen on havaittu vähentävän jännityksestä aiheutuvia päänsärkyjä.

9) Vihreä tee

Tutkimusten mukaan vihreästä teestä löytyvä aminohappo l-teaniini on yhdistetty rauhallisena pysymiseen stressitilanteessa.

10) Porkkana-guacamole

Kermaisessa avokadossa on sekä hyviä rasvoja että kaliumia, joka alentaa verenpainetta. Hyvät rasvat pitävät reseptorit aivoissa herkkinä mielialaan vaikuttavalle serotoniinille. Porkkanoiden pureskelun kerrotaan myös auttavan stressissä.

11) Viini

Itseään voi rauhoittaa myös lasillisella viiniä, sillä sen on myös todettu alentavan verenpainetta ja vievän suuremman terän ahdistukselta. Viinistä saa myös terveydelle tärkeitä flavonoideja ja antioksidantteja.

Myös juokseminen lievittää stressiä, mutta mitä muuta hyvää se saa aikaan? Lue lisää täältä!

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat