Kuva: Fotolia

Puolet sydänkohtauksen saaneista eivät tiedä kokeneensa sitä - voi aikaistaa kuolemaa

17.05.2016 18:30 - Senja Rapila

Huolestuttavasta tutkimuksesta selviää, että niin kutsutun hiljaisen sydänkohtauksen oireet eivät ole suurelle osalle ihmisistä tuttuja.

Suuri osa ihmisistä, jotka ovat kokeneet sydänkohtauksen, eivät edes välttämättä tiedä kokeneensa sitä. Uuden tutkimuksen mukaan osa ihmisistä sekoittaa niin kutsutun hiljaisen sydänkohtauksen oireet esimerkiksi flunssaan.

Tutkijat ovat kertoneet, että 45 prosenttia näistä "hiljaisen" sydänkohtauksen saaneista ihmisistä uskovat, että he ovat kärsineet sydänkohtauksen aikana pelkästään ruoansulatushäiriöstä tai venähtäneestä lihaksesta.

Tunnista merkit ajoissa

Hiljainen, tiedostamaton sydänkohtaus voi tutkijoiden mukaan aiheuttaa yhtä pahaa vahinkoa kuin selkeä, tunnistettava sydänkohtaus. Hiljainen sydänkohtaus ei kuitenkaan ilmene rintakipuna, jonka avulla potilas pystyisi hakeutumaan hoitoon.

Independent-lehden mukaan muita sydänkohtauksen merkkejä ovat muun muassa selittämätön väsymys ja epämukavuus leuassa, yläselässä sekä käsissä. Yksi hiljaisen sydänkohtauksen tunnistettavista merkeistä on myös se, jos hengitys katkeilee ja on huomattavasti normaalia vaikeampaa.

Tutkijat uskovat myös, että monet sydänkohtauksen aiheuttamista kuolemista tapahtuvat henkilöille, jotka ovat kokeneet sydänkohtauksen aiemminkin sitä tiedostamatta.

Tutkimuksen mukaan hiljaisen sydänkohtauksen kokeneilla henkilöillä on muun muassa kolme kertaa suurempi mahdollisuus kuolla sydäntauteihin ja 34 prosenttia suurempi mahdollisuus kuolla mihin tahansa muuhun tautiin.

Lähde: Independent

Lue myös: Light-tuotteet eivät autakaan pysymään laihana - päinvastoin!

Lue myös: Löytyykö omasta lääkekaapistasi? Suositusta särkylääkkeestä löytyi pelottavia sivuvaikutuksia

Lue myös: Jo 15 minuuttia ulkona ilman aurinkolaseja vaarantaa silmäsi - tuoreet faktat julkaistiin

Kilpailut

Uusimmat