Kuva: Fotolia

Hormonit ja yliaktiivinen rakko - yleisimmät syyt, joiden takia joudut ravaamaan vessassa

14.07.2016 22:15 - Emmi Moilanen

Kuukautiset, vaihdevuodet tai esimerkiksi diabetes voivat olla syyllisiä jatkuvaan tarpeeseen vierailla vessassa.

Jännitys, stressi tai runsas kahvin juominen voivat aiheuttaa tihentynyttä tarvetta vierailla vessan puolella. Refinery29-sivusto selvitti yleisimmät syyt jatkuvalle pissahädälle ja sen, milloin oireesta tulisi huolestua.

Jatkuva nesteen hörppäily

Jos olet ottanut tavaksi kantaa vesipulloa mukanasi, mihin ikinä menetkin, ja tämän lisäksi hörpit kahvia työpäivän aikana muutaman tunnin välein, voi olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon oikein tankkaatkaan itseäsi nesteillä päivän aikana.

- Yksi suurimmista syyllisistä tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen on itseasiassa hyvä ja terveellinen tapa, nimittäin veden juominen, toteaa gynekologi Raquel B. Dardik.

Tulehdus

Tuntuuko, että joudut yhtäkkiä ravaamaan vessan puolella normaalia useammin? Erityisesti seksuaalisesti aktiivisilla nuorilla naisilla todennäköisin syyllinen tähän on virtsatieinfektio. Yleisimpiä oireita ovat kipu tai polttava tunne virtsaamisen aikana.

- Jos tulehdus on lievä, oireena voi olla vain tihentynyt tarve käydä vessassa, jolloin ei heti ensimmäisenä tule ajatelleeksi, että oireiden aiheuttajana voisi olla tulehdus, Dardik selittää.

Vaikka oireiden kanssa kannattaa siis olla tarkkana, virtsatieinfektiot ovat yleensä helppohoitoisia, ja niiden taltuttamiseen riittää usein antibioottikuuri. Helppo tapa ennaltaehkäistä tulehduksia on myös huolehtia, että seksiaktin jälkeen muistaa käydä pissalla.

Yliaktiivinen rakko

Normaalisti virtsarakon täyttyessä lihakset joustavat ja niiden reseptorit lähettävät aivoille signaalin, että on aika käydä vessassa. Jos kärsit yliaktiivisesta rakosta, reseptorit lähettävät näitä viestejä jo pienimmästäkin joustosta, vaikka rakko ei olisikaan lähelläkään täysi.

- Saattaa tuntua myös, että vessaan on päästävä juuri sillä hetkellä, Dardik toteaa.

Yliaktiiviseen rakkoon on saatavilla lääketieteellistä hoitoa, mutta rakon toimintaa voidaan yrittää muuttaa myös kiinnittämällä huomiota nautittujen nesteiden määrään sekä harjoittamalla lantionalueen lihaksia.

Hormonit

Hormonitoiminta voi vaikuttaa virtsarakon toimintaan varsinkin naisilla. Kuukautiset, vaihdevuodet tai raskaus usein saavat aikaan tunteen tihentyneestä virtsaamisen tarpeesta.

Muut syyt

On olemassa myös harvinaisempia syitä, jotka aiheuttavat ylimääräistä vessassa ravaamista. Naisilla esimerkiksi kohdun erilaiset kasvaimet voivat olla syyllisiä tähän, sillä ne painavat virtsarakkoa, aiheuttaen valheellisen tunteen rakon täyttymisestä. Tihentynyt virtsaamisen tarve voi kertoa myös sairauksista, kuten diabeteksesta tai MS-taudista. Vaikka nämä ovat harvinaisia, jatkuvaa vessahädän tunnetta ei tulisi koskaan ohittaa vain olankohautuksella.

Miten toimia?

Jos olet huolestunut oman rakkosi toiminnasta, Dardikin mukaan tällöin tulisi pitää pissapäiväkirjaa muutaman päivän ajan. Päiväkirja voi auttaa selvittämään oireita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta. Voit esimerkiksi miettiä, mihin aikaan tihentynyttä virtsaamisen tarvetta esiintyy, ja joudutko juoksemaan vessaan vasta toisen tai kolmannen kahvikupillisen jälkeen. On hyvä myös pohtia, katoavatko oireet öisin ja viikonloppujen aikana, jolloin jatkuva vessahätä voisi yhdistyä stressiin.

Lähde: Refinery29

Lue myös: Lääkäri varoittaa: Alapäätä ei kannata sheivata

Kilpailut

Uusimmat