Kuva: Fotolia

Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta? 3 hälyyttävää merkkiä

11.08.2017 22:15 - Emmi Moilanen - Luettu 5 557 kertaa

Yöllinen vessassa ravaaminen ja kuorsaus voivat olla uniapnean oireita.

Uniapneaa sairastava kärsii yöllisistä hengityskatkoksista ja usein myös kuorsaamisesta. Nämä oireet heikentävät myös unen laatua, ja uniapneasta kärsivä voi tuntea olonsa jopa pitkien yöunien jälkeenkin väsyneeksi.

Prevention-sivusto listasi hälytysmerkit joita kannattaa tarkkailla, jos epäilet kärsiväsi uniapneasta.

Kuorsaat tai hengityksesi katkeilee

Yöunien aikana kehon lihakset rentoutuvat myös kurkun ja hengitysteiden alueella. Unilääketieteen spesialisti Rochelle Goldbergin mukaan hengitysteiden rentoutumisen myötä on mahdollista, että ilmatiet supistuvat liian ahtaalle, jolloin happi ei pääse vapaasti virtaamaan keuhkoihin. Tästä seuraa uniapneasta kärsiville tyypillinen hengen haukkominen tai hengityksen katkonaisuus.

Uniapneasta kärsivä ei aina itse tiedosta oireilevansa, vaan on mahdollista, että asiasta huomauttaa esimerkiksi puoliso. Tulee kuitenkin muistaa, että pelkkä kuorsaaminen ei aina merkitse sitä, että kärsit uniapeasta. Jos yölliset hengitysvaikeudet ovat kuitenkin unenlaatua heikentäviä ja huomaat olosi olevan aamuisin nuutunut, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

Olet koko ajan väsynyt

Syvä REM-uni saa kehon rentoutumaan, jotta saat yön aikana parhaan mahdollisen levon ja palautumisen päivän rasituksista. Jos hengityksesi on katkonaista yöllä, keho virittäytyy niin sanottuun hälytystilaan ja pitää samalla unenlaadun mahdollisimman kevyenä. Tämä johtuu siitä, että kevyemmän unen aikana lihakset pysyvät jännitystilassa ja hengittäminen helpottuu.

Mitä vähäisemmäksi syvän unen määrä jää, sitä todennäköisemmin olosi on seuraavana päivänä väsynyt ja sumuinen. Univajeessa myös nälkä ja keskittymisvaikeudet ovat mahdollisia.

Heräät usein käymään vessassa

Jos olet yrittänyt vähentää nesteiden nauttimista juuri ennen nukkumaan menoa, mutta huomaat silti joutuvasi nousemaan yön aikana useita kertoja käymään vessassa, tämä voi paljastaa sinun kärsivän uniapneasta.

Uniapneasta kärsivän hengitys on katkonaista, jolloin keho joutuu työskentelemään pitääkseen hengityselimistön toiminnan normaalina. Yksi elimistön käyttämä tapa nukkuja herättelemiseen onkin vapauttaa hormonia, joka johtaa lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen.

Yöllinen vessassa ravaaminen ei yksinään ei aina kuitenkaan merkitse sitä, että kärsit uniapneasta. Jos olosi on kuitenkin jatkuvasti väsynyt ja lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen liittyy myös muita oireita, olisi hyvä vierailla lääkärin vastaan otolla, sillä uniapnean oireita voidaan hoitaa ja lievittää.

Lue myös: Uneton yö takana? Selviä seuraavasta päivästä voittajana helppojen vinkkien avulla

Lue myös: Oinas nukkuu 30 minuuttia, härkä vuorokauden - horoskooppisi paljastaa, kuinka paljon tarvitset unta

Lähde: Prevention

Arvostele artikkeli

Uusimmat