Kuva: Fotolia

Ahdistaako? 6 psykologien tehokasta keinoa helpottaa oloa nopeasti

23.09.2017 18:15 - Karoliina Kotala

Jokainen ihminen kokee toisinaan ahdistusta. Jos olo ei tunnu helpottavan itsestään, on tarjolla tehokkaita keinoja saada mieli rauhoittumaan.

Myöskään mielenterveyden ammattilaiset eivät ole immuuneja ahdistuneisuudelle. Heiltä kuitenkin löytyy hyväksi havaitut ja tehokkaat keinot helpottaa nopeasti oloa. Alla keinot, jotka kannatta ottaa testiin:

Hyväksy olo

Kun ahdistus iskee, anna olon tulla ja hyväksy se. Vaikka moni pelkää esimerkiksi ”tulevansa hulluksi”, on kyse vain hetkellisestä ahdistuksesta, joka on yleisempää kuin moni uskookaan.

Rauhoita oloa ennen nukkumaanmenoa

Moni viettää aikaa tietokoneen tai puhelimen äärellä kotonaan, mutta rauhoita tekeminen ennen nukkumaan menoa. Jatkuva näyttöjen ääressä oleilu voi lisätä ahdistusta, joka iskee helposti, kun menet sänkyyn nukkuaksesi. Pysy siis erossa kirkkaista näytöistä ainakin tunti ennen sänkyyn menoa ja suosi mieluummin kirjaa rauhoittuaksesi.

Pidä järkevästä arjesta kiinni

Ahdistunut olo iskee helpommin, jos voit fyysisesti huonosti. Pidä siis kiinni esimerkiksi säännöllisestä ja järkevästä ruokailusta, riittävästä unesta ja liikunnasta, ne edistävät myös henkistä hyvinvointiasi.

Yritä järkeillä

Toisinaan ahdistunut olo iskee itsesyytöksistä ja ajatuksista, joille ei ole mitään perusteluja. Yritä siis olosta huolimatta löytää järkeviä syitä sille, että ahdistuneelle ololle ei ole syytä ja haudot vain mielessäsi pahinta skenaariota. Yritä miettiä vaihtoehtoja itsesyytöksille ja peloille.

Laula itsellesi

Jos ahdistusta herättävät ajatukset pyörivät mielessä eivätkä jätä rauhaan, kokeile laulaa itsellesi. Valitse rauhallinen laulu ja hyräile sitä mielessäsi, jotta saat ajatuksesi rauhoittumaan. Keino voi myös auttaa uneen yöllä.

Hengitä syvään

Rauhallisesti syvään hengittäminen on yleinen neuvo, mutta se todella toimii. Et tarvitse erityistä ympäristöä tai hetkeä, vaan voit vaikka istua tuolilla ja keskittyä rauhalliseen hengittämiseen. Se estää mieltäsi harhailemasta.

Lue myös: Kuusi askelta auttavat sinua parantamaan itsetuntoasi - tarvitset lähinnä kynän ja paperia

Lue myös: Perusterveelle ihmiselle riittää kaksi suihkukertaa viikossa - enemmän voi olla haitaksi

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat