Kuva: Shutterstock

Kuiva iho, turvotus, ummetus... - 7 oiretta paljastaa, että saatat olla yliherkkä gluteenille

25.06.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Myös laskenut mieliala on yksi gluteeniyliherkkyyden oireista.

Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Tämä voi aiheuttaa vatsakipua, muutoksia suolen toiminnassa ja esimerkiksi turvotusta. Vaikka et sairastaisikaan keliakiaa, samankaltaisia ikäviä oireita voi aiheuttaa myös gluteeniyliherkkyys.

Women’s Health haastatteli asiantuntijoita ja listasi oireet, jotka voivat paljastaa sen, että olet yliherkkä gluteenille.

1. Spagettiannoksen jälkeen olosi tuntuu sairaalta ja vatsasi kramppaa

Oireet voivat ilmaantua myös leivän tai leivosten syömisen jälkeen. Gastroenterologi Rabia De Latourin mukaan eräs gluteeniyliherkkyyden yleisimpiä oireita on pahoinvointi ja vatsakivut. Hän suositteleekin pitämään kirjaa ruuista, joiden syömisen jälkeen kivut tuntuvat ilmaantuvan.

2. Sinua turvottaa usein

Turvotusta voivat aiheuttaa useat eri tekijät, kuten esimerkiksi hormonit tai lounaalla syömäsi pavut. Jos syyllistä jatkuvan turvotuksen takana ei kuitenkaan tunnu löytyvän, on mahdollista, että kärsit gluteeniyliherkkyydestä. Kuten yllä jo mainittiin, pidä silmällä sitä, millaisen aterian jälkeen turvotus on pahimmillaan.

3. Ihosi on kuiva ja hilseilevä

Women’s Healthin artikkelissa todetaan, että useat gluteenille yliherkät henkilöt kärsivät myös erilaisista iho-ongelmista, kuten esimerkiksi kuivuudesta, ihottumasta tai aknesta.

4. Laihdut vaikka et tietoisesti yritä pudottaa painoa

Lääkäri Megan Patrick kertoo, että laihtuminen on eräs keliakian yleisimmistä oireista, sillä ruuansulatuselimistö ei käsittele syötyä ruokaa ja ravintoaineita oikealla tavalla.

Vaikka gluteeniyliherkyyden oireet ovat lievemmät, De Latourin mukaan myös tässä tapauksessa painon putoaminen on mahdollista. Syödyt ruuat voivat nimittäin tehdä vatsan niin kipeäksi, että se ennen pitkää johtaa tahattomaan laihtumiseen.

5. Mielesi on usein maassa

Women’s Healthin artikkelin mukaan yliherkkyys voi aiheuttaa myös mielialavaihteluja, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Vuonna 2014 Alimentary Pharmacology & Therapeuticsissa julkaistu tutkimus osoitti, että gluteeniyliherkkyydestä kärsivät kokivat olonsa masentuneemmaksi jopa kolme päivää gluteenipitoisen ruuan syömisen jälkeen.

6. Vatsasi ei toimi normaalisti

Myös jatkuva ummetus tai ripuli voivat olla gluteeniyliherkkyyden oireita. Jos epänormaalit muutokset suolesi toiminnassa kestävät pidempään kuin viikon, Patrickin mukaan asiaa olisi aina hyvä käydä selvittämässä lääkärin vastaanotolla.

7. Olet väsynyt ja koet ”aivosumua”

De Latourin mukaan “ajattelun vaikeutuminen” ja niin kutsuttu aivosumu ovat yleisiä oireita henkilöillä, jotka ovat yliherkkiä gluteenille. Myös jatkuva väsymys riittävän pitkistä yöunista ja päiväunista huolimatta voi paljastaa sen, että kärsit gluteeniyliherkkyydestä.

Jos ylläolevat oireet kuulostavat tutuilta ja epäilet olevasi yliherkkä gluteenille, olisi hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, johtuvatko vaivasi juuri ruokavaliosta.

Lue myös: Tässä ovat pahimmat viholliset suolistollesi - mukana yllättäviä ruoka-aineita!

Lue myös: Ummettaako? Helpot kotikonstit suolen toiminnan edistämiseksi

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat