Kuva: Shutterstock

9 vinkkiä unenlaadun parantamiseen - toimeen tulisi ryhtyä jo heti aamulla

26.02.2020 13:15 - Emmi Moilanen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja torkuttamisen lopettaminen parantavat todennäköisesti myös unenlaatuasi.

Olemme uutisoineet aikaisemmin joogaliikkeistä, joiden avulla lievität stressiä ja hermostuneisuutta nopeasti. Aina lyhyt rauhoittuminen iltaisin ei kuitenkaan tunnu riittävän, vaan unenlaatu kärsii silti stressin takia. Jos heräät aamuisin toistuvasti väsyneenä ja uupuneena, on mahdollista, että yöunesi laadussa on parantamisen varaa.

Prevention-terveyssivusto kokosi yhteen vinkit, joiden avulla takaat sen, että nukahdat iltaisin nopeammin syvään uneen. Toimet paremman yöunen puolesta alkavat usein jo siitä hetkestä, kun heräät uuteen päivään.

Aamulla:

1. Luovu torkkunapin painamisesta. Sama pätee myös, jos heräät vain vähän ennen kellonsoittoa – on parempi nousta heti ylös, jotta saat virkeämmän startin päivälle ja pysyt selkeämmässä päivärytmissä.

2. Syö aamupalaa. Aamuisin olisi hyvä syödä edes vähän siitäkin huolimatta, vaikka olosi ei olisi erityisen nälkäinen.

Preventionin artikkelissa muistutetaan, ettei kaloreita tulisi ”säästellä” iltaan, jolloin ruuansulatus joutuu koetukselle myös yöunen aikana. Tämä voi heikentää unen laatua.

3. Astu raikkaaseen ulkoilmaan heti aamusta. Nauti valoisasta kevätsäästä jo aamulla, etenkin silloin, jos olet kotona vasta myöhään iltapäivällä, auringonlaskun jälkeen.

Iltapäivällä:

4. Pidä lyhyt lepotauko esimerkiksi lounaan jälkeen. Salli itsellesi noin kymmenen minuutin mittainen lepohetki keskellä päivää, jolloin sallit ajatustesi vaeltaa muualla kuin velvollisuuksien suorittamisessa. Tällä niksillä selviät iltapäiväväsymyksestä ilman, että joudut turvautumaan päiväuniin.

5. Rajoita kofeiinin saantia. Jos olet herkkä kofeiinin vaikutuksille, kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia ei tulisi nauttia enää myöhään iltapäivällä.

6. Kokeile lyhyttä meditaatiota. Myös tähän riittää lyhyt, noin kymmenen minuutin hetki, jolloin stressi lievittyy ja rauhoitat kehoasi jo alkuiltaa varten.

Illalla:

7. Jotta nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee, kodin valaistusta on hyvä himmentää jo hyvissä ajoin ennen unille ryhtymistä. Myös säännölliset ja toistuvat iltarutiinit valmistavat kehoasi siihen, että pian on aika käydä yöunille.

8. Syö iltapala ajoissa. Preventionin artikkelissa vinkataan, että päivän viimeinen ateria olisi hyvä syödä viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

9. Jos elät stressaavaa elämänvaihetta, kirjoita illalla myös lista asioista, jotka juuri sillä hetkellä painavat mieltäsi. Vaikka tämä niksi ei ratkaise ongelmiasi, se todennäköisesti rentouttaa mielesi ja nukahdat nopeammin.

Lue myös: Haluatko pudottaa painoa? Nuku alasti

Lue myös: Älä nuku yhdeksän tunnin yöunia - nyt tiedetään, miksi se usein on liikaa

Lue myös: Opiskelijat hoitavat stressiä haudassa makaamalla: "Älyttömän suosittua!"

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat