Kuva: Shutterstock

Turun yliopiston tuore tutkimus tukee tietoa liikunnan vaikutuksesta syöpähoidoissa

06.07.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Asia vaatii vielä lisätutkimuksia.

Turun yliopiston tuore tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että liikunta voi hyödyttää syöpäpotilaita. Asia vaatii vielä paljon lisätutkimuksia, mutta nyt saatu tulos tukee aiempaa tietoa siitä, että liikunta voi auttaa syöpäpotilaita.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa rintasyöpäpotilaat laitettiin polkemaan kuntopyörää, ja samalla selvisi, että jo yksittäinen 30 minuutin urheilusuoritus muuttaa veren valkosolujen osuutta syöpäpotilailla niin, että syöpää tappavien valkosolujen määrä kasvaa. Veressä lisääntyivät erilaiset valkosolutyypit, mutta erityisesti syöpää tuhoavat sytotoksiset T-solut ja luonnolliset tappajasolut. Toisaalta syöpää edistävien, regulatoristen T-solujen ja myeloidisten suppressorisolujen määrät eivät kuitenkaan vastaavasti silti muuttuneet juurikaan mihinkään, vaikka valkosolujen määrä lisääntyikin.

– Havaitsimme, että liikunnan aikana syöpää tuhoavien solujen osuus kasvaa verenkierrossa, kun taas syöpää edistävien solujen osuus joko pysyy samana tai vähenee, kommentoi väitöskirjatutkija Tiia Koivula Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen jälkeenkin on kuitenkin yhä epäselvää, mitä valkosoluille tapahtuu jonkin ajan päästä urheilusuorituksesta, sillä tunnin päästä liikunnasta valkosolutyyppien määrät olivat kuitenkin laskeneet lepoarvoa vastaavalle tasolle. Valkosolujen siirtyminen on kuitenkin asia, jota on seuraavaksi syytä tutkia.

– Tässä tutkimuksessa nähtiin, että melkein kaikkien valkosolutyyppien määrät olivat laskeneet lepoarvoa vastaavalle tasolle tunti liikuntasuorituksen jälkeen. Tämän hetken tiedoilla emme osaa sanoa, minne valkosolut menevät liikunnan jälkeen, mutta niin sanotuissa pre-kliinisissä tutkimuksissa syöpää tuhoavien solujen on nähty siirtyvän kasvaimen läheisyyteen liikunnan vaikutuksesta, Koivula kertoo.

Koivula jatkaa, että lisätutkimuksia vaaditaan muutenkin, että syövän ja liikunnan yhteys selvenee. Myös rintasyöpätyypillä voi olla tuloksiin vaikutusta, joka vaatii vielä lisätutkimusta. Yleisesti ottaen liikuntaa pidetään kuitenkin hyödyllisenä syöpäpotilaalle, ja nyt tehty tutkimus vain vahvistaa tätä tietoa.

– Aikaisemmassa tutkimuksessamme havaitsimme pieniä viitteitä siihen, että rintasyövän tyyppi saattaisi vaikuttaa liikuntavaikutuksiin, minkä vuoksi halusimme uudessa tutkimuksessa selvittää asiaa lisää. Löytämämme yhteydet rintasyöpätyyppien ja liikuntavaikutusten kanssa eivät kuitenkaan olleet kovin vahvoja, joten tuloksista ei voida vetää vielä suuria johtopäätöksiä. Nykytiedon mukaan jokaisen syöpäpotilaan olisi hyödyllistä harrastaa liikuntaa ja tuore tutkimuksemme tukee tätä käsitystä, Koivula sanoo.

Tutkimukseen osallistui 20 rintasyöpäpotilasta, jotka eivät olleet vielä aloittaneet syöpähoitojaan.

Lue myös: Miksi maito aiheuttaa vatsaoireita vain Suomessa, mutta ei ulkomailla reissatessa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Ylipaino nuorena voi lisätä aivoinfarktin riskiä naisilla ennen 55. ikävuotta

Lähde: Turun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat