Nainen, ahdistaako töissä? näin vältät loppuun palamisen!

06.06.2012 11:45 - Eeva Rajala

Saatat olla loppuun palamisen kynnyksellä, jos koko ajan mietit, ettet saa tarpeeksi tehdyksi työpäivän aikana. On kuitenkin helppoja keinoja miten burnoutin voi välttää.

Työuupumus eli burnout on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriötila, joka paljastuu uupumusasteisena väsymyksenä, kyynisenä asenteena työtä kohtaan ja heikentyneenä ammatillisena itsetuntona. Työuupumus on pilata myös yksityiselämän ihmissuhteita ja aiheuttaa masennusta, unihäiriöitä ja ahdistusta.

Forbes-lehden mukaan työuupumuksesta on tullut pandemia alle 30-vuotiaiden naisten keskuudessa. Miehet nousevat työelämässä korkeammalla nopeammin ja useammin kuin naiset. Burnoutin syyksi lehti esittääkin sen, että naiset ovat saavuttaneet kestorajansa. Monilla naisilla voi olla epärealistinen käsitys työmaailmasta ja mahdollisuuksistaan, ja koulujen ja ansioluettelon täyttämisen jälkeen työelämään siirtyminen saattaakin olla shokki.

Naisia rasittaa työelämässä myös ne odotukset, joita häneltä odotetaan yksityiselämässä: Naisten odotetaan haluavan perheen ja lapsia, joita hoivata.

Joten mitä nainen voi tehdä? Huffington Post listasi kahdeksan vinkkiä, joilla voit välttää työuupumuksen tai toipua siitä. Nämä kannattaa kirjata ylös!

1) Tarkista omat odotuksesi
Jos odotat, että kiitettävät arvosanat koulussa vievät sinut heti korkeaan virkaan, on aika muokata odotuksiasi. Jokaisen pitää aloittaa jostakin, yleensä pohjalta. Pidä pääsi korkealla ja muista, että oman pätevyyden todistaminen ja ammattimainen asenne vielä uraasi jossain vaiheessa eteenpäin.

2) Opi selviytyjäksi
Työpaikan dynamiikassa saattaa olla parantamisen varaa, eikä pomosta välttämättä tule koskaan sydänystävääsi. Etenkin pomon kanssa ongelmat saattavat kasvaa niin suuriksi, että työntekijä romahtaa. Kun opit selviytyjäksi, huomaat selviäväsi ilkeän pomon kommenteista ja samalla huomaat, miten tehokkaimmin voit vastata pomon odotuksiin.

3) Voit sanoa myös EI
Työntekijät, jotka yrittävät olla kaikkea kaikille ja jotka yrittävät koko ajan työskennellä täydelliset, ovat helpoiten burnoutin ulottuvilla. Lisäksi kenties pahin asia työpaikalla voi olla se, että lupaat liikoja, mutta toteutus on heikko. On kuitenkin oikeita ja vääriä tapoja sanoa ei työpaikoilla. Opi oikea tapa, ja näin saat kevennettyä työpainetta. Lue lisää ei-sanan sanomisesta täältä! (Learnvest)

4) Älä vertaa itseäsi muihin
Jokaisella naisella on yksi kaveri, jolla näyttää olevan kolme kuukautta lomaa, tarpeeksi rahaa kolmen kuukauden maailmanympärysmatkalle ja seksikkään mallin näköinen miesystävä. Unohda tämä ystäväsi hetkeksi. Vaikka vertaamalla itseäsi muihin, voitkin määrittää, mitkä sinun tavoitteesi elämässä ovat, liika vertailu voi pilata oman parisuhteesi. Pelkäätkö vertailevasi itseäsi muihin liikaa? Lue lisää täältä! (Learnvest)

5) Muista pitää lomaa
Esimerkiksi Yhdysvalloissa ihmiset jättävät tänä vuonna pitämättä yhteensä 226 miljoonaa lomapäivää. Tätä trendiä ei kannata seurata. Tuoreen selvityksen mukaan lähes puolet työntekijöistä piti työpaikkaansa ja itseään onnellisempana ja positiivisempana loman jälkeen.

6) Hanki mieluinen työstä irrallaan oleva harrastus
Perustuuko oma itsetuntosi ja identiteettisi vain työhön? Jos näin on, sinulla on korkea riski työuupumukseen. Kun omistaudut jollekin kiinnostavalle asialle tai harrastukselle työn ulkopuolella, sinusta tulee onnellisempi ja tasapainoisempi yksilö. Jos et muista viimeistä kertaa, jolloin sinulla oli joku harrastus, mieti lapsuuttasi ja nuoruuttasi. Voisitko esimerkiksi liittyä urheiluseuraan, käydä kielikurssilla tai tehdä vapaaehtoistyötä?

7) Pidä töissä taukoja
Naiset pitävät miehiä vähemmän taukoja töissä. Tämä saattaa olla yksi syy työuupumuksen lisääntymiseen. Sinun pitää ladata itseäsi myös työpäivän aikana, joten tarvitset taukoja. Pidä tauko ja käy esimerkiksi kävelyllä. Näin saat pidettyä kunnostakin huolta, vaikket ehtisi salille. Voit myös pyytää työkaveriasi kahville. Näin synnytät positiivista ilmapiiriä työpaikallesikin.

8) Arvioi oman urasi suunta
Jos olet tehnyt samaa työtä useita vuosia ja saatat tuntea työuupumuksen tulevan, on aika arvioida työtilanne. Onko arvosi muuttuneet siitä, kun ensimmäisen kerran aloitit työt? Vai ovatko yrityksesi arvot muuttuneet vuosien saatossa? Oletko saanut tarpeeksi haasteita vai oletko saanut niitä liikaa? Jos mietit uran vaihtoa, siihen lisää vinkkejä löydät täältä! (Learnvest)

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat