Löytyikö mielenterveysongelmiin yllättävä syy: kodin elektroniikka?

05.12.2012 14:15 - Eeva Rajala

Teknologian kerrotaan tekevän elämästä helpompaa. Joissain tapauksissa se vain vaikeuttaa elämää ja heikentää myös yleisterveyttä. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan monien teknisten laitteiden käyttäminen samanaikaisesti on yhteydessä ahdistuksen ja masennuksen oireisiin. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi tietokonepelin pelaaminen samalla kun katsoo televisiota. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat löytäneet yhteyden teknologian ja terveyden heikentymisen välillä.

Michiganin yliopiston päätutkija Mark Becker pitää tutkimustulosta yllättävänä, eikä tutkijat vielä osaa selittää täysin teknologian monikäytön ja masennuksen yhteyttä.

- Emme tiedä, aiheuttaako teknologian monikäyttö masennuksen ja ahdistuksen oireita vai keskittyvätkö masentuneet ja ahdistuneet henkilöt teknologian monikäyttöön paetakseen ongelmiaan, Becker kertoo.

Tosin teknisten laitteiden monikäyttö voi olla merkki siitä, että käyttäjän masennus ja ahdistuneisuus on kasvamassa. On kuitenkin selvää, että teknologian käyttö - kännykät, digitaaliset musiikkisoittimet, radiot, televisiot, tietokoneet ja muut laitteet - on koko ajan kasvussa. Tutkijoiden mukaan teknisten vempainten käyttö on kasvanut 20 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana amerikkalaisnuorten keskuudessa.

Beckerin mukaan yhteyttä pitää tutkia vielä paljon lisää, jotta löydetään oikeat ratkaisut ongelmiin.

Lähde: Redorbit

Kilpailut

Uusimmat