Lopetitko tupakoinnin? Näin estät painoasi nousemasta

06.01.2013 14:15 - Niina Jokiaho

Monet tietävät, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen paino syystä tai toisesta nousee. Lopettaminen vaikuttaa aivojen kemiaan ja lisää mielihaluja - joita monet hillitsevät herkuttelemalla.

Moni lupasi uutena vuotena luopuvansa savuttelusta, mutta kun vaaka alkaa näyttää korkeampia lukemia, tupakointi alkaa uudelleen. Tällekin tekosyylle voi nyt kuitenkin antaa kyytiä, sillä painonnousun hillitsemiseen on olemassa hyviä keinoja.

1. Pysy aktiivisena
Pidä aivosi serotoniini- ja dopamiinitasot ylhäällä - mutta älä syömällä. Eniten näitä aivojen välittäjäaineita muodostuu liikunnan aikana - mutta hyvän boostin antavat myös läheisten halaaminen, rentouttava kävely tai ystävälle soittaminen.

2. Vältä diettejä
Kun lopetat tupakanpolton kehosi tarvitsee hiilareita estääkseen mielihaluja ja levottomuutta. Syö siis lopettaessasi vieläkin enemmän kokojyvätuotteita, hedelmiä ja kasviksia.

3. Rakasta proteiineja
Ruoasta saadut proteiinit estävät verensokeritasojen heilahtelut ja näläntunteet - et siis sorru polttamaan nälkääsi aivan helposti jos syöt päivittäin esimerkiksi kanamunaa, pähkinöitä tai soijatuotteita.

4. Syö purkkaa
Suusi on tottunut polttamiseen, anna sille jotain muuta tekemistä. Purukumin syöminen saattaa tutkimusten mukaan auttaa jopa painonpudotuksessa.

5. Riko rutiinit
Tupakointi on sosiaalinen tapa. Jos siis olet tottunut käymään joka päivä samaan aikaan tupakalla työkavereiden kanssa - muuta tapasi. Keksi mielekästä tekemistä juuri siihen hetkeen, kun olisit muuten tottunut polttamaan tupakan.

Lisäapua tupakoinnin lopettamiseen saa myös useista erilaisista nikotiinivalmisteista. Uusimmissa tutkimuksissa joidenkin rippuuvuuden hoitoon käytettyjen lääkkeiden on huomattu hillitsevän myös painonnousua.

Chicagon ja Yalen yliopistoissa osalle 700 koehenkilöistä annettiin pieni annos alkoholi- ja opiaattiriippuvuuden hoitoon käytettyä naltreksonia. Lääkettä saaneista miehistä valtaosa pystyi lopettamaan tupakoinnin helposti, mutta naisilla vaikutus ei ollut yhtä tehokas. Yllättävä kuitenkin oli, että naisten, jotka onnistuivat lopettamaan tupakoinnin, paino nousi vain puolet siitä kuin ilman lääkettä lopettaneilla naisilla.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat