Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Lääkäri vastaa

19.02.2013 17:45 - Eeva Rajala

Myytinmurtajat ratkovat Voicen lukijoiden lähettämiä terveysmyyttejä. Yksi myyteistä on se, että hampaat pitäisi pestä aina aamupalan jälkeen.   

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan?

- Ennen. Ylipäätään hampaita ei ole hyvä harjata heti ruokailun jälkeen, jotta syömisen yhteydessä mahdolliset suun happamuutta lisäävien ruoka-aineiden vaikutus ei lisääntyisi hampaiden hankaamisen yhteydessä, Halonen kertoo Voicelle.

Tällaisia happamuutta lisääviä ruoka-aineita ovat muun maussa tuoremehu, urheilujuomat ja etikkasäilykkeet. Halonen muistuttaa, että karieksen eli hammasmädän Käypä hoito -suosituksen mukaan hampaiden puhdistaminen on keskeistä karieksen ehkäisyssä. Ruokailun jälkeen hampaat voi puhdistaa vaikka hammaslangalla ja hammastikulla.

- Toisaalta jos aamupalalla ei mitään tällaisia happamia tai happamoittavia aineksia ole, ei ole suuri vahinko, jos hampaidenpesun tekee aamupalan jälkeenkin. Ainahan aterian jälkeen kannattaa käyttää ksylitolivalmisteita, jotka neutralisoivat happamuutta, Halonen muistuttaa.

Käypä hoito -suosituksessa ohjeistetaan harjaamaan hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Karieksen hallinnassa janojuomaksi suositellaan vettä. Lisäksi hampaiden reikiintymiseltä suojaavat säännölliset ruoka-ajat ja monipuolinen ruokavalio.

Kilpailut

Uusimmat