IL: Vauva kuoli neuvolarokotteen jälkeen

18.03.2013 08:17 - Eeva Rajala

Kolmen kuukauden ikäinen vauva menehtyi viime vuoden maaliskuussa muutama päivä neuvolarokotteen jälkeen, kertoo Iltalehti. 

Perheen isä oli löytänyt Aleksi-vauvan elottomana sängystä perjantaiaamuna, eivätkä paikalle saapuneet ensihoitajat pystyneet enää auttamaan. Vauva oli saanut maanantaina neuvolassa PCV-rokotteen, joka annetaan kaikille vaivoille. Torstaina pienelle oli noussut peräti 39 asteen kuume.

PCV-rokote eli Pneumokokkikonjugaatti on mukana lasten rokotusohjelmassa. Sen saa kolmesti ensimmäisen elinvuoden aikana: kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä.

Perhe oli tietoinen, että vauvalle voi nousta rokotteen jälkeen kuume. Kuoleman jälkeen vanhemmille oli puhuttu kätkytkuolemasta, mutta perheen äitiä epäilytti rokotteen mahdollinen vaikutus. Kuolinsyytutkimuksen tulokset saapuivat vanhemmille vuosi vauvan kuoleman jälkeen. Kuolinsyyksi oli merkitty yleistulehdus, joka todennäköisesti oli aiheutunut pneumokokkibakteerista.

- Vuoden verran elimme siinä uskossa, että syy pienen poikamme pois nukkumiseen oli kätkytkuolema, perheen äiti Marjo Pennanen kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Iltalehden selvittäessä PCV-rokotteen vaikutuksia kävi ilmi, että Rokotusinfo-yhdistys ja Suomen Luontaisterveyden Liitto ovat saaneet rokotteesta yhteydenottoja. Liiton mukaan pneumokokkirokotekokeilussa olleita lapsia on sairastunut vakavasti esimerkiksi erilaisiin tulehduskierteisiin. Rokotusinfon puheenjohtajan Jyrki Kuoppalan mukaan rokotusten haitoista pitäisi keskustella enemmän.

- Näkemykseni on, että THL vähättelee haittoja tehokkaasi, Kuoppala kertoo lehdelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla kerrotaan, että rokotteella on pystytty vähentämään muun muassa vakavia keuhkokuumeita ja pneumokokin aiheuttamia aivokalvotulehduksia. Kyseisen rokotteen haitoista sivuilla mainitaan ohimenevät paikallisoireet kuten turvotus ja ihottuma. Lisäksi voi ilmetä yleisoireita, ärtyneisyyttä ja kuumetta.

Lisätietoja rokotteesta löydät täältä (THL)

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat