IL: Rokotteen syyllisyys vauvan kuolemassa kyseenalaistetaan

19.03.2013 10:15 - Eeva Rajala

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin mukaan pneumokokkirokotteen ja kolmikuukautisen vauvan kuoleman välillä on ajallinen yhteys, mutta onko muuta, kertoo Iltalehti.

Lehti kertoi eilen, miten kolmen kuukauden ikäinen Aleksi-vauva oli kuollut vain muutama päivä neuvolassa annetun pneumokokkikonjugaatti eli PCV-rokotteen jälkeen. Kuolemansyyraportissa kuolinsyyksi kirjattiin epäilty yleistulehdus, joka todennäköisesti aiheutui pneumokokkibakteerista. Lue koko uutinen täältä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan on vaikea sanoa, mikä rokotteen rooli kuolemassa oli, koska tiedossa ei ole, oliko kuolinsyy todella pneumokokki vai joku muu.

- Lapsi oli saanut yhden ainoa rokoteannoksen. Yksittäisen rokotteen suojatehon saavuttamisessa menee parisen viikkoa...Se, mitä noiden tietojen perusteella voi ymmärtää on, että siinä ajallinen yhteys, mutta oliko siinä syy seuraussuhdetta, on aivan toinen asia, Nohynek kertoo lehden printtiversiossa.

Nohynekin mukaan kyseessä on inaktivoitu rokote, joka ei sisällä mitään eläviä mikrobinosia. Lääkäri kertoo, että rokotteen aiheuttama kuolema on äärimmäisen epätodennäköinen. Tosin Nohynekin mukaan mikään lääketieteessä ei ole sataprosenttista.

THL:n tietoon ei ole tullut muita mahdollisia kuolemantapauksia kyseisestä rokotteesta, joten tuore tapaus ei käynnistä lisäselvityksiä THL:ssä. Siinä tapauksessa, jos yleisesti rokotteen turvallisuus ja laatu huolettaa, rokotukset tarkistettaisiin eräkohtaisesti.

- Nyt on kysymys vuoden takaisesta asiasta eli ne erät, jotka ovat silloin olleet jakelussa, on käytetty, Nohynek selventää.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat