Suomi nostanee D-vitamiinisuosituksia – oma tarve kannattaa mittauttaa

21.03.2013 07:15 - Eeva Rajala

Helsingin Sanomissa kerrottiin tällä viikolla, että Suomessa todennäköisesti nostetaan D-vitamiinin saantisuosituksia nykyisestä 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaa. 

Professori Christel Lamberg-Allardt arvioi lehdelle, että suositus muuttuu mahdollisesti jo ensi kesänä. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sanoo, että suositusten muutokset lähtevät lausuntakierrokselle kuukauden sisällä. Tavoitteena on, että pohjoismaiset suositukset saadaan päivitettyä mahdollisimman pian.

7,5 mikrogrammaa on vähimmäismäärä, jonka kaikkien oletetaan saavan, kun noudatetaan tiettyä ruokavaliota. Suomessa on lisäksi olemassa D-vitamiinivalmisteiden päivittäiset käyttösuositukset.

Suosituskorotus 10 mikrogrammaan saattaa kuulostaa pieneltä, mutta sitä se ei ole. Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo, että väestöntasolla on aina oltava varovaisempia korotusten suhteen.

- Korotukset tehdään harkiten, huomioiden koko väestö ja suositusten on perustuttava aina hyvään tutkimusnäyttöön, Palssa kertoo Voicelle.

Yksilötasolla voidaan enemmän ottaa huomioon muu ruokavalio ja perussairaudet. Palssan mukaan oma D-vitamiinitaso kannattaa käydä mittauttamassa, jos mietityttää miten paljon vitamiinia tarvitsee.

- Olen käytännöntyössä huomannut, että toisille riittää pienikin annos D-lisää ylläpitämään hyvää D-vitamiinitasoa ja toiset tarvitsevat enemmän, mutta mittaamalla voi olla täysin varma. On myös käynyt niin, että mittauksen jälkeen asiakas on vähentänyt D-lisää merkittävästi, kun arvot ovat olleet todella korkeita - ja toki myös toisin päin, Palssa jatkaa.

Kilpailut

Uusimmat