Yle: Kulttuurin harrastaminen pidentää elinikää kuntoilua enemmän

26.05.2013 14:15 - Reetta Haverinen

Ylilääkäri Markku T. Hyypän mukaan tiukkojen tieteellisten, monikansallisten tutkimusten perusteella voidaan kiistatta todeta, että kulttuuriaktiivisuus pidentää ihmisten elinikää.

Jos joskus jätät salitreenisi väliin ja painelet hikoilemisen sijaan elokuvateatteriin tai kirjastoon, ei sinun tarvitse potea valinnastasi huonoa omaatuntoa. Et tule laiminlyöneeksi omaa hyvinvointiasi, sillä ylilääkäri Markku T. Hyypän mukaan kulttuurin harrastaminen pidentää ihmisten elinikää jopa kuntoilua enemmän.

Myös neurologin ja kirjalijan ammattinimikkeen omaava mies onkin huolissaan niiden suomalaisten puolesta, jotka vähättelevät kulttuuriharrastuksia. Koska kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin tiedetään niin vähän, moni yllättyy taatusti kuullessaan, että pitkän iän salaisuus voikin piillä juuri aktiivisessa kulttuurielämässä. Hyyppä on koonnut asiaa tukevia tutkimustuloksia Kulttuuri pidentää ikää -teokseensa. Kirjan sivut osoittavat kiistattomaksi faktan, jonka mukaan kulttuurifriikki elää sohvaperunaa pitempään.

- Suomessa ihaillaan kovasti liikuntaa, terveellistä ja hyvää ruokaa sekä laihduttamista. Edellä mainitut kuuluvat niin sanottuun terveyden edistämisen hyvinvointipakkiin. Kulttuuritekijöillä ja sosiaalisella kanssakäymisellä on kuitenkin yhtä suuri merkitys ihmisten terveyteen, vaikka ne eivät olekaan päässeet osaksi hyvinvointipakkia, mies kertoo Ylelle haastattelussaan.

Hyyppä painottaa, että kulttuuri on käsitteenä erittäin laaja ja se on paljon muutakin kuin oopperassa tai taidenäyttelyssä käymistä. Miehen mukaan kulttuuriaktiivisuutta on jo puutarhassa puuhastelu, talkoisiin osallistuminen ja illallispöydän ääreen kokoontuminen.

Hyypän mukaan vasten yleistä harhaluuloa, kulttuuriaktiivisuus ei tuota onnellisuuden ja hyvän olon tunteita kuitenkaan välittömästi, vaan vaikutus huomataan vuosikymmenten päästä.

Mies ei olekaan mielissään siitä, että kulttuurielämä saa kärsiä aina ensimmäisenä , kun valtionbudjetin kuluja karsitaan. Leikkaukset kohdistuvat eritoten lastenkulttuuriin. Tämä on miehen mielestä kamala virhe, sillä juuri lapsena opitaan niitä taitoja, jotka myöhemmin kerryttävät sosiaalista pääomaa ja pidentävät elämän lankaa.

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat