7 helppoa keinoa välttää ylensyöntiä pyhinä

02.11.2013 09:15 -

Lomilla tulee yleensä syötyä enemmän kuin arkena. Ole siis tarkkana, että opit hallitsemaan turhaa syömistä.

Alla muutama vinkki, joiden avulla pystyt välttämään ylensyömistä tulevina pyhinä.

1. Pysy kaukana ruokapöydästä

Yksi pahimmista erheistä on seistä jatkuvasti ruokapöydän ympärillä. Ruokapöydästä tulee yleensä napsittua koko ajan jotakin, jolloin voi olla vaikeaa seurata syömistään.

2. Ei turhia pikkuherkkuja

Juhlissa on usein tarjolla kaikenlaisia pikkuherkkuja. Silloin kannattaa valita pieni määrä vain niitä herkkuja, joista tietää pitävänsä. Kaikkea ei tarvitse syödä, vaan  vähemmän mieleiset eväät voi ystävällisesti jättää syömättä.

3. Muista vihannekset

Buffetin alussa kannattaa ottaa paljon vihanneksia, niin lautaselle jää vähemmän tilaa rasvaisille ruoille. Erään tutkimuksen mukaan eniten vihanneksia syöneet henkilöt lihoivat epätodennäköisimmin, riippumatta siitä söivätkö he eniten.

4. Istu tuntemattoman vieressä

Suositeltavaa on istua hitaimman syöjän vieressä. Erään tutkimuksen mukaan, henkilöt saattavat syödä yli 60 prosenttia enemmän ruokaa istuessaan ystävien seurassa. Nopeiden syöjien joukossa olisi kannattavaa juoda puoli lasia vettä suupalojen välillä, jolloin vatsa täyttyy nopeammin.

5. Juo hillitysti

Loma-aikoina alkoholin nauttiminen usein lisääntyy. Alkoholi tuo paljon lisäkaloreita ja laskee kykyä hillitä omaa syömistään. Tutkimuksen mukaan ihmiset täyttävät lasia useammin juodessaan matalista laseista. Valkoviinilasin sijasta voitkin käyttää pikaria tai korkeaa grogilasia.

6. Vältä suuria annoksia

Silmät voivat monesti huijata näläntunnetta. Tutkimuksessa on todettu henkilöiden suosivan kokoa, enemmin kuin makua ja valitsevan kookkaamman annoksen maukkaamman sijasta. Suositeltavaa olisi valita pienempi annos.

7. Vältä maistamasta eri kokonaisuuksia

Vaihtelu virkistää, mutta se voi myös aiheuttaa ylensyömistä. Tutkijat ovat havainneet henkilöiden valitsevan mieluummin patongin eri täytteillä kuin omilla suosikkitäytteillään. Annoksiin kannattaakin valita perinteiset maut, jolloin makuun kyllästyy nopeammin ja itsensä tuntee täydemmäksi.

Lähde: Fitnea

Kilpailut

Uusimmat