Jomottaako päätä? 7 luonnollista keinoa päihittää särky

14.12.2013 15:15 -

Pääkivun hoitoon ei aina välttämättä tarvitse lääkkeitä. Monella helpolla niksillä voi olo helpottaa. 

Päänsärky on yksi ärsyttävimmistä ja yleisimmistä vaivoista. Sitä voi lievittää apteekista ostetuilla lääkkeillä, mutta luonnollisiakin keinoja on olemassa selättää ikävä jomotus.

1. Ruokavalion muutokset

Joissakin elintarvikkeissa on paljon lisäaineita, suoloja ja väriaineita, jotka saattavat laukaista päänsäryn.

- Lisäaineet lisäävät usein verenvirtausta aivoihin aiheuttaen päänsärkyä, sanoo ravitsemusterapeutti Princess Carey.

Carey kehottaa välttelemään makeutusaineita, tölkkiruokia ja prosessoitua ruokaa. Lisäksi natriumglutamaattia sisältävät ruoat ja elintarvikkeet voivat aiheuttaa päänsärkyä. Myös suklaa, juustot, pähkinät ja liha voivat altistaa pään jomotukselle.
Sen sijaan kannattaa suosia magnesiumpitoisia elintarvikkeita kuten pinaattia ja bataattia sekä hyviä rasvahappoja sisältäviä oliiveja, papuja, kalaa ja pellavansiemenöljyä.

2. Veden juominen

Kehon kuivuminen on yksi päänsärkyyn yleisesti johtavista tekijöistä. Vettä kannattaakin siemailla tasaisesti pitkin päivää, vähintään puolitoista litraa päivässä. Vaikka varsinaisesti ei janottaisikaan, kroppa voi silti olla kuivumassa.

3. Inkivääritee

Sanotaan, että inkivääri on luonnon vastalääke tulehduksia vastaan. Inkivääriteen hörppiminen vähentää kehon tulehdustiloja, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä. Lisää tuoretta murskattua inkivääriä kiehautettuun veteen. Inkivääri tee on myös hyvä lääke krapulaoireisiin.

4. Kylmää ja kuumaa

Jos päänsärky johtuu mahdollisesti huonosta työasennosta ja kireistä hartioista, kannattaa asettaa kuuma kääre niskan päälle niin, että se peittää myös pään alaosan. Jos sen sijaan kärsit ohimoilla sykkivästä päänsärystä, kannattaa kokeilla puolestaan kylmiä kääreitä otsalla. Kylmä helpottaa tulehdusta siten, että se laskee päässä virtaavan veren lämpötilaa. Tämä helpottaa sykkivää kivuntunnetta.

5. Lepää

Jos mahdollista, kannattaa käydä pitkäkseen, kun päänsärky iskee. Yritä rentouttaa lihaksesi ja ajatuksesi ja lepää ainakin kahdenkymmenen minuutin ajan. Vaikka päänsärky ei helpottaisi kokonaan, rentoutuminen voi ainakin lieventää sen piinaavuutta.

Useimmiten ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä makoilemaan, kun päätä alkaa jomottaa. Silloin kannattaa yrittää tehdä rauhallisia hengitysharjoituksia, jotka rentouttavata mieltä ja kehoa.

6. Rajoita kofeiinia

Huomioi kuinka paljon nautit kofeiinipitoisia juomia päivän aikana. Ne saattavat nimittäin laukaista päänsäryn. Jos hoidat pääkipua särkylääkkeillä, ei välttämättä kannata juoda kahvia tai teetä, sillä useat lääkkeet sisältävät kofeiinia. Liiallinen kofeiini ei auta vaivan päihittämiseen. 

Lähde: Chickrx.com

Kilpailut

Uusimmat