Eroon vatsamakkaroista ja jenkkakahvoista - asiantuntija neuvoo miten

10.04.2014 09:15 - Katariina Näreaho

Hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkolan mukaan hormonit vaikuttavat siihen, mihin rasva kehossamme kerääntyy.

Ylipaino on oire kehon epätasapainosta. Kun elimistön hormonitasapaino järkkyy, näkyy tämä muun muassa kehossa rasvan varastoitumisena. Mutta mistä johtuu se, että rasva kertyy nimenomaan vatsaan ja jenkkakahvoihin?

 - Miehillä yleensä rasva varastoituu vartalon keskiosaan ja naisilla alavartaloon. Jos ongelma-alueena on erityisesti jenkkakahvat, niin silloin lähtisin katsomaan ruokavalion koostumusta: paljonko on hiilihydraatteja ja minkälaisessa tasapainossa se on proteiinin ja rasvojen kanssa, Kaisa Jaakkola kertoo.

Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa kehonsa tasapainoon. Muun muassa ruokavaliolla, liikunnalla, stressin ja unen määrällä ja ylipäänsä elämäntyylillä on vaikutusta hormonitasapainoon.

Kortisoli ja insuliini

Kortisoli, eli stressihormoni, sekä insuliini vaikuttavat nimenomaan keski- ja alavartaloon kerääntyvään rasvaan.

- Stressi kerää rasvaa keskivartaloon, sisäelinten ympärille ja ihan ylipäänsä vatsarasvaa, eli sitä ärsyttävää napaläskiä, joka ei tunnu lähtevän millään.

Insuliinin tuotantoon jokainen voi vaikuttaa parhaiten ruokavaliolla. Jaakkolan mukaan suomalaiset syövät liikaa hiilihydraatteja, ja näin elimistön insuliinipitoisuudet nousevat.

- Syödään monta kertaa päivässä ja jokainen ateria on sellainen, joka saa aikaan voimakkaan insuliinipiikin. Elimistö on siinä tilassa, että hiilihydraattivarastot ovat täynnä, ja tällöin rasva alkaa varastoitua. Sitten tulee ne jenkkakahvat ja pahimmillaan kakkostyypin diabetes.

Jaakkolan mukaan yhtä ja oikeaa "parantavaa" dieettiä ei kuitenkaan ole, sillä eri ihmisillä on erilainen sietokyky hiilihydraatteihin.

- Jokainen ateria olisi hyvä tasapainottaa sillä tavalla, että siellä on runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi proteiinia, esimerkiksi lihaa, kanaa, kalaa, raejuustoa ja kananmunia. Enkä nyt puhu pelkästään lämpimistä aterioista, vaan myös välipaloista. Näin me saadaan verensokeri haltuun kasvis- ja proteiinipitoisilla annoksilla, jossa on myös hiilihydraatteja, mutta sen oman kehon sietokyvyn mukaan.

- Jos esimerkiksi rasva kertyy keskivartaloon ja jenkkakahvoihin, saattaa apu löytyä ruokavaliosta, jossa on vähemmän tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja kuten pastaa, leipää ja kaurapuuroa ja enemmän kasviksia, proteiinia ja rasvoja.

Ruokavalion lisäksi on myös stressi kerää rasvaa vatsaan. Vaikka olo tuntuisikin stressittömältä, voi keho olla jostain syystä stressaantunut.

- Keho voi olla sisäisesti stressissä esimerkiksi univajeen, liian pitkien työpäivien tai väärän ruokavalion takia.

Myös liikunta on äärimmäisen tärkeää painonhallinnassa. Kuinka saat rasvan palamaan parhaiten? Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat