Kahvi vaikuttaa aivoissa yllättävillä tavoilla

11.09.2014 21:15 - Susanna Karttunen

Kahvin sisältämä kofeiini tehostaa monia aivoissa tapahtuvia prosesseja, jotka auttavat esimerkiksi muistamaan paremmin ja torjumaan masennusta.

Monet juovat kahvia päivittäin, koska tietävät sen piristävän heitä ja auttavan jaksamaan paremmin pitkän työpäivän läpi. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, mitä kahvin kofeiini tarkalleen aivoissa tekee.

Piristävä kofeiini pitää hereillä ja valppaana. Kofeiini tukkii aivoissa reseptorit, jotka edistävät nukahtamista. Samalla se saa aivojen glutamaatin ja dopamiinin sekä muut piristävät kemikaalit kiertämään vapaammin.

Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan yhdestä kahteen kuppia kahvia auttaa ihmistä muistamaan uudet asiat 10 prosenttia paremmin. Tutkija Michael Yassa sanoo, että kofeiini auttaa lisäämään muistitoimintoihin liittyvien kemikaalien aktivoitumista.

On myös löydetty todisteita siitä, että kofeiini voi auttaa vahvistamaan tuntoaistilla kerättävää tietoa. Erään tutkimuksen mukaan kahvinjuonti tehostaa aivojen herkkyyttä valolle, värille ja äänelle. Kun aivot keräävät aistimuksellista tietoa tehokkaammin, muistikuvatkin ovat terävämpiä.

Monet tutkijat ovat huomanneet, että kahvi ja kofeiini parantavat keskittymistä, päätöksentekoa, muistamista ja keskittymistä, joista kaikista on huomattavaa apua esimerkiksi työnteossa.

Useat tutkimustulokset ovat todistaneet kahvin ja kofeiinin lisäävän serotoniinin määrää ja aktiivisuutta aivoissa. Tämä saattaa auttaa pitämään masennuksen loitolla, sillä alhaiset serotoniinitasot on yhdistetty siihen.

Vaikka kofeiinilla tuntuu olevan paljon positiivisia vaikutuksia, ei se kuitenkaan aina ole hyväksi. Liika kofeiini lisää jännittyneisyyttä ja ahdistuneisuutta. Jos ei ole tottunut juomaan kahvia, pienikin määrä voi lisätä näitä oireita.

Kofeiiniin voi myös jäädä koukkuun. Kun tavallisesti paljon kahvia kuluttava henkilö on ilman kahvia, hän ei pysty ajattelemaan yhtä selkeästi eikä tunne oloaan yhtä teräväksi.

Uutisoimme aiemmin yllättävistä kofeiiniin liittyvistä faktoista. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat