"Asiakas kuvasi tuntia surkeaksi" - Lue, miltä tuntuu olla kuulo- ja näkövammainen spinning-ohjaaja

04.12.2014 18:45 - Laura Sulkava

Ryhmäliikuntaohjaajaksi kouluttautunut Rebecca Alexander kärsii sairaudesta, joka ajan myötä vie kuulon ja näön kokonaan.

12-vuotiaalla Rebecca Alexanderilla todettiin kuulosairaus, joka tekee neidosta ajan mittaan kokonaan kuuron. Kuusi vuotta sairauden toteamisen jälkeen teinityttö tippui alkoholin huuruisen illan päätteeksi ikkunasta ja mursi suuren osan luistaan. Alexander istui onnettomuuden jälkeen kuukausia pyörätuolissa.

19-vuotiaanan nuorella naisella todettiin Usherin oireyhtymä, joka lopulta aiheuttaa täyden kuurouden ja sokeuden.

Spinning-ohjaaksi

Nyt, 35-vuotiaana, urheilusta kiinnostunut Alexander on kouluttautunut spinning-ohjaajaksi. Hän näkee ainoastaan kirkkaissa olosuhteissa ja näkökenttä on vain noin 10 astetta, kun normaalisti näkevällä se on 180 astetta.

- Parikymppisenä päätin yrittää ottaa kontrollin omiin käsiini. Päätin treenata itseni fyysisesti mahdollisimman hyvään kuntoon, koska oli niin paljon asioita, joita en voinut hallita.

Kilimanjarolle kiipeämisestä suunnitteleva nainen aloitti sisäpyöräilyn jo lukioikäisenä. Hän on aina rakastanut musiikkia ja halunnut päättää, mitä tunnilla soitetaan. Muutankin kuin teknojumputusta.

New Yorkissa kuntosalilla spinning-tunteja vetävä Alexander saa nyt vaikuttaa musiikkivalintoihin, mutta joutuu hieman mukauttamaan olosuhteita itselleen sopiviksi.

- Pidän salin pimeänä, kuten on totuttu. Olen laittanut pieniä kohollaan olevia tarroja musiikin ja mikrofonin äänensäätönappeihin. Toisessa korvassani on kuulokoje ja toisessa sisäkorvaistute, joka tekee äänestä erilaisen, jolloin havaitsen voimakkuuden paremmin. Aivot tottuvat siihen.

Alexander on opetellut huoneiden tilallisesti ulkoa, koska hänen näkönsä on niin rajoittunut. Hän laskee matkaa askeleissa ja on kehittänyt kykyään muistaa, missä asiat huoneissa ovat.

- Noustessani pois pyörän päältä esimerkiksi kahden askeleen päässä korokkeen reuna, josta alkavat asiakkaiden pyörät. Minun täytyy, niin sanotusti, skannata läpi koko huone, jotta näen kaikki pyöräilijät.

Eräällä kerralla asiakas kuvasi tunnin jälkeen kokemustaan surkeaksi. Hän oli koko tunnin yrittänyt saada ohjaajan huomiota. Tilanne oli erityisen satuttava, koska Alexanderin tarkoituksena ei missään nimessä ollut jättää ketään huomiotta. Ohjaaja ei kuitenkaan selitellyt asiaa sokeudellaan.

- Pyysin häneltä syvästi anteeksi. Kerroin, että näköni on heikko ja hän on täysin oikeassa, minun pitää tarkistaa perusteellisemmin, että havaitsen varmasti kaikki pyöräilijät.

Nykyään Alexander kertookin kaikille tunnin, että hänen näkönsä on rajallinen.

- Pyydän, että asiakkaat nousevat pyörältä ja tulevat luokseni, jos en havaitse avunpyyntä. Pyrin tekemään selväksi, että he tiedostavat, että jos en huomioi heitä, se johtuu siitä, että en näe heitä. Vitsailen asialla siten, että jokaisella on omat murheensa ja tämä on minun.

Vaikka tautiin ei tällä hetkellä ole parantavaa tai hidastavaa hoitoa, Alexander toivoo keinon löytyvän hänen elinaikanaan. Sitä odottaessa hän pyrkii olemaan stressaamatta, pitää itsestään fyysisesti huolen, syö terveellisesti ja varmistaa saavamsa tärkeät vitamiinit.

Katso myös aikaisemmin kirjoittamamme juttu, kuinka sokea näkee maailman

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat