Voi paremmin, elä pidempään: Viidellä arkisella tavalla voit vaikuttaa suuresti terveyteesi

09.12.2014 14:45 - Heli Thoren

Muistathan liikkua? Entä tiedätkö, kuinka monta tuntia sinun tulisi saada unta vuorokaudessa. Muutamilla tavoilla voit elää täydemmin ja terveemmin.

Ei ole mikään salaisuus, että arkiset valintamme vaikuttavat siihen, kuinka hyvin voimme tulevaisuudessa. Muutamilla valinnoilla voimme elää terveemmin ja pidempään.

Liiku

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että liikkuminen on parasta kehon ja miele huoltoa. Kun pysyt aktiivisena, myös kehosi toimii ja voi paremmin. Sydän kiittää, eivätkä ylikilot kerry vyötärölle niin helposti.

Kuinka paljon liikuntaa viikkotasolla on sitten tarpeeksi? American Cancer Societyn mukaan 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa tai 150 reipasta liikuntaa riittävät jo pitämään kehosta huolta. Aloita edes siitä.

Vältä istumista

Toimistotyötä tekevien kehon terveys ei välttämättä ole sillä tasolla kuin pitäisi. Tutkimusten mukaan jo pienikin liikunnan lisääminen päivän aikana auttaa kehoa voimaan paremmin. Jos teet istumatyötä, pyri katkaisemaan istuminen aika ajoin. Käy jaloittelemassa - jo sillä on suuri merkitys esimerkiksi verensokeritasojen kanssa. Jo kerran tunnissa tehty jalottelu tekee hyvää.

Tarkkaile stressitilojasi

Pienissä määrissä stressi auttaa saamaan asioita aikaiseksi. Suurempi määrä stressiä rasittaa paitsi kehoa ja mieltä. Jos stressin antaa rellestää hallitsemattomana, se voi aiheuttaa levottomuutta, univaikeuksia, verensokerin nousua ja kehon vastustuskyvyn heikkenemistä.

Pyri hoitamaan stressiä itsellesi sopivin keinoin. Lepää, liiku, siivoa kalenteristasi kaikki ylimääräinen.

Syö oikein

Se mitä pistämme suuhumme vaikuttaa mitä suurimmin terveyteemme. Suosi puhdasta ja laadukasta ruokaa ja muista syödä riittävän usein, jotta kehon aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Vihannekset, hedelmät, vaalea liha, kokojyvätuotteet ja suolan sekä sokerin välttäminen pitävät hyvästä voinnista huolta. Jos et tiedä, miten syödä hyvin ja omalle kehollesi sopivasti, ravintoterapeutin pakeilla käyminen voi auttaa.

Nuku

Riittävä unensaanti tulee taata, jotta voit voida hyvin. Krooninen unettomuus voi edesauttaa erilaisten sairauksien syntymistä. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen unettomuus voi aiheuttaa masennusta, levottomuutta ja esimerkiksi diabetesta.

Optimi olisi se, että nukkuisit noin 7 - 8 tuntia yössä. Päätä, että pidät huolen, että ehdit nukkua sen verran. Jo muutamassa viikossa huomaat voivasi paremmin.

Henkinen hyvinvointisi kohentuu, kun opit arvostamaan itseäsi enemmän. Pääset alkuun muutamalla vinkillä.


Lähde: Sparkpeople.com

Kilpailut

Uusimmat