Tutkimus: Avioero voi koitua kuolemaksi

05.01.2015 12:45 - Eeva Rajala

Avioerolla saattaa olla suuriakin vaikutuksia eroavan ihmisen terveyteen.

Avioero ei ole pelkästään maailmaa mullistava ja kallis. Se voi myös aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Tuoreen tutkimuksen mukaan muun muassa verenpaine kohoaa usein niillä, jotka avioeron vuoksi menettävät yöunensa.

Tutkijoiden mukaan avioeron jälkeen uniongelmat seuraavien muutaman kuukauden aikana ovat normaaleja. Unihäiriöistä yli 10 viikkoa avioeron jälkeen kärsivillä terveys voi kuitenkin heikentyä merkittävästi. Jatkuva univaje puolestaan johtaa kohonneeseen verenpaineeseen. Erityisesti niiden, joilla jo valmiiksi on kohonnut verenpaine, ei pitäisi ottaa asiaa kevyesti.

- Jatkuvat uniongelmat voivat tarkoittaa sitä, että ihminen on alkanut masentua, että hän taistelee kovasti saadakseen elämänsä taas rullaamaan, ja nämä henkilöt ovat erityisesti alttiita terveysongelmille, kertoo tohtori David Sbarra Arizonan yliopistosta.

Tutkimuksessa oli mukana 138 hiljattain eronnutta ihmistä. He raportoivat unen laadusta säännöllisesti yli 7 kuukauden tutkimusprosessin aikana. Lisäksi heidän verenpaineensa mitattiin jokaisella käyntikerralla.

Päätutkijan Kendra Krietshin mukaan yli 10 viikkoa avioeron jälkeen jatkuvista unihäiriöistä kärsivien kannattaa käydä lääkärissä ja esimerkiksi kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa. Heidän kannattaisi myös tarkistaa päivittäinen aikataulunsa ja tehdä muutoksia, jotka edesauttavat terveitä nukkumistapoja. Lisäksi henkilön kannattaa etsiä uusia tapoja rentoutua nukkumaanmenon aikoihin.

- Jos ihminen käy läpi avioeroa eikä pysty nukkumaan, hänen pitää hakea apua, tai se voi johtaa ongelmiin, Krietsh varoittaa.

Tuoreet tutkimustulokset ovat samassa linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa. Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan eronneiden ihmisten kuolleisuusriski sekä päihteiden käytön ja masennuksen riskit olivat korkeammat.

Lue myös: Tee nukahtamisesta helpompaa - 4 mieltä rauhoittavaa tekniikkaa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat