Älä pelkää superfoodia – "Kaikkea ei tarvitse oppia heti"

06.02.2015 12:15 - Eeva Rajala

Jotkut ihmiset kavahtavat superfood-sanaa, sillä se on vaikea termi ja sitä pidetään vain terveysintoilijoiden luomana ohi menevänä trendinä.

Sana lupaa kuitenkin paljon hyvää ja on paljon yksinkertaisempi kuin moni ajattelee. Uutta Välipalat - virtaa superfoodeista -kirjaa kirjoittamassa ollut lifestyle-bloggaaja Hanna Sumari muistuttaa, että kyse on myös niin sanotuista helpoista raaka-aineista.

- Kysymyshän on sellaisesta ravinnosta, mikä on tiheää sillä tavalla, että siinä on hyviä aineita. Se ei ole höttöä ja hukkaa. Superfoodia ovat myös mustikka, karpalo, puolukka, lohi, kananmuna, avokado ja eri pähkinät, Sumari muistuttaa.

Niin sanottuja vaikeampia superfoodeja ovat muiden muassa chia-siemenet, maca, spirulina, chlorella sekä acai- ja gojimarjat. Uudessa Välipalat - virtaa superfoodeista -kirjassa on Sumarin mukaan vaikeatkin superfoodit muutettu helpoiksi.

- Lisää vain yhden asian johonkin. Eihän ihmisen tarvitse kaikkia heti oppia, yksi asia kerrallaan. Onhan kirjassa sellaisiakin vaihtoehtoja, joissa ei ole käytännössä mitään ihmeellistä, Sumari kertoo.

Sumari ymmärtää, miksi jotkut ihmiset karsastavat superfoodeja tai superfood-sanaa. Ihmisethän ovat muutosvastarintaisia.

- Mutta jos ajattelemme, millaista ruoka nykypäivänä on, kun se on tehoviljeltyä ja tehokasvatettua, niin eihän omenassa ole samalla lailla sisältöä kuin siinä oli joskus, jopa minun nuoruudessani, 56-vuotias Sumari kertoo.

Superfoodien lisäksi Sumari kehottaa suomalaisia keskittymään kasvislisukkeista nauttimiseen. Yleensä sanotaan, että pitäisi olla puoli lautasellista kasviksia ja vihanneksia.

- Jos siihen vetää aina sen saman salaatin tai porkkanaraastetta, niin ei se mene alas. Pienet, suuret reseptit -kirjassani minulla on ihania kasvislisukkeita, ja niitä harrastan tällä hetkellä todella paljon, Sumari jatkaa.

Välipalat - virtaa superfoodeista -kirjaa ovat Sumarin lisäksi kirjoittaneet Aino Mäkelä, Monna Pursiainen ja Marjo Kauppila.

Kilpailut

Uusimmat